ADVENTSLYSLørdag skriver vi 1. desember, og dagen derpå er første søndag i advent. Dermed er ventetiden for alvor i gang. Fire søndager fremover, til og med lille julaften, skal det tennes lys, synges vers og telles ned over det ganske land. Ett skal bli til fire, og så er julen her. Samtidig popper julestjernene og adventsstakene opp i vinduene, de utvendige juletrelysene henges opp og julegranene tennes i handlegatene. Trass i vintermørket er det en lys måned vi går inn i, fylt med førjulsstemning og forventning. Tysk tradisjon.

Adventsstaken kom, i likhet med juletreet, til Norge fra Tyskland. Ingen vet sikkert hvem som innførte skikken med å tenne ett lys for hver søndag i adventstiden. Mange mener imidlertid å vite at det var den svenske erkebiskopen Nathan Søderblom som innførte lystenningen, under en preken han holdt i Paris i 1886. Andre mener skikken stammer lenger tilbake, og sverger til en myte om at det var en tysk kvinne som fant opp adventsstaken. Hun tente lys hver søndag sammen med sin funksjonshemmede sønn, som gledet seg sånn til jul. Den tidligste referansen vi har til at noe er spesielt med tiden før jul, er fra et konsil i Saragossa i år 380 etter Kristus. Her var det forbudt å være fraværende fra kirken i de tre ukene mellom 17. desember og Herrens åpenbaring, 6. januar. Den første sikre henvisningen til advent er fra synoden i Lerida i 524, da høytidens første søndag ble da fastlagt som starten på kirkeåret. Adventskalender.

Adventstiden er en kristen feiring, en forberedelse til julen. Ordet betyr «å vente», og de første ukene av desember er for mange en lang og pinefull ventetid.Kanskje nettopp derfor ble adventskalenderen til, for å korte ned ventetiden for de minste. Den første adventskalenderen med luker som kunne åpnes ble trykket i Tyskland i 1904. I Norge ble kalenderne for alvor utbredt på slutten av 1940-tallet, da Norske Kvinners Sanitetsforening produserte og solgte adventskalendere over hele landet. På 1950-tallet begynte også produksjonen av de kommersielle kalendere, som bare har blitt flere og flere. Tekst: Heidi Løland-Andersenheidi.loland.andersen@fvn.no — 38 11 32 37 Kilde: Wikipedia.no