KRISTIANSAND: — Det er mye flått langs hele kysten av Norge, og den er spesielt plagsom i Agderfylkene, sier stipendiat Lise Grøva ved Bioforsk Økologisk til fvn.no.

Hun forteller at flåtten bærer med seg en smittsom sykdom som heter sjodogg. På landsbasis er det anslått at så mange som 300.000 lam og sau blir smittet av den alvorlige sykdommen. Flere av disse dør.

Det finnes foreløpig ingen statistikk som forteller hvor mange sauer som blir drept av sykdommen i Agderfylkene, men Grøva mener sykdommen er et stort problem for bøndene her.

Vil forebygge

For å redde sauene har Bioforsk tatt initiativet til et nasjonalt prosjekt som skal stoppe flåtten.

— Vi vil satse på forebyggende tiltak fremfor behandling av sykdommen, sier Grøva.

Forskerne som jobber med prosjektet vil skaffe seg en oversikt over hvor stort problem sjodogg er, og hvor mange sauer som dør av det.

— Vi starter med å ta blodprøver av sauer på Nordmøre for å bruke disse som referanse, sier Grøva.

Gjøre lammene immune

Noe av hensikten med prosjektet er å finne ut hvordan dyrene utvikler immunitet mot flåtten. Neste vår skal derfor flere sauer lamme utendørs.

– Det er mye som tyder på at lam som blir smittet tidlig klarer seg bra, og blir immune mot flåtten i fremtiden. For å finne ut dette skal vi se på forskjellene mellom de lammene som blir født ute, og de som blir født inne, sier Grøva.

Lam og sauer som blir smittet av sjodogg får høy feber, mellom 40 og 42 grader, som varer i 4-22 dager. Den langvarige feberen kan blant annet føre til abort hos drektige søyer.

De viktigste følgene av sjodogg er nedsatt immunitet, og med det øker risikoen for andre infeksjonssjukdommer.

Klimaet har skylden

Bøndene i landet har slitt med flått på dyrene sine i flere år, men det er et stadig økende problem. Varmere klima og gjengroing av kulturlandskapet gjør at den blodsugende midden trives bedre. Det har også blitt mer rådyr og hjort, som er vertsdyr for flått.

Forskningsprosjektet skal kartlegge hvor mange kilo kjøtt som går tapt på grunn av flåtten, og hvor mye dette koster bøndene.