KRISTIANSAND: To blide gutter i en knall gul skjærgårdsjeep kalt «Panter'n» loffer langs sørlandskysten i sommer. Ombord sitter Emil Spiler Palmers (18) og Mats Dyseth (18). De er ansatt av returselskapet Norsk Resirk for å pante flaskene dine.

— Det er veldig gøy å kunne gi folk denne tjenesten, smiler Spiler Palmers. Dyseth nikker ivrig og speider langs skjærgården etter tegn fra båtfolket.

Ingen er bedre enn nordmenn i panting. Gjennomsnittlig pantes 93 prosent av alle bokser og 83 prosent av alle flasker solgt per år. Norsk Resirk, som har ansvar for returordningen på flasker i Norge, forklarer at de merker ferien godt og har derfor flere kampanjer gående. En av disse er pantebåten «Panter'n»

Plager ingen

— Vi skal ikke plage noen midt i rekespisingen. De roper oss som oftest bort, folk er veldig flinke til å bruke oss, forteller Spiler Palmers.

«Panter'n» holder normalt til i Oslo, og bruker store deler av juni i Oslofjorden. I juli følger den etter båtfolket til sørlandsbyene.

— Vi prøver hele tiden å være der hvor folk samles, forklarer Spiler Palmers.

På en gjennomsnittsdag samler guttene 200-300 flasker. I festivaltider er derimot flaskefangsten betydelig bedre. Da har de fått inn opp mot 4000 flakser på en dag.

Panten tilbake

— Noen er veldig overrasket over at vi betaler dem panten tilbake, og regner heller med å måtte betale for tjenesten. Men slik er det ikke, vi fungerer som pantemaskinen, forklarer Dyseth.

Den siste uken har guttene vært innom Kragerø, Tvedestrand, Risør, Grimstad og nå Kristiansand. Om et par dager setter de kursen mot Østlandet igjen. Da vil de stoppe innom båtracet i Arendal og byer som Sandefjord og Tønsberg.

— Det er mye mer miljøvennlig å gjenvinne bokser og flasker i forhold til å lage ny aluminium eller plast. Derfor er en enkel ting som å pante et viktig bidrag i den globale miljøkampen, sier informasjonssjef i Norsk Resirk, Synnøve Castillano.