KRISTIANSAND: På grunn av kraftige regnskyll viste vannprøver tatt mandag at Bystranda inneholdt uakseptabelt høy verdier av tarmbakterier.

I går ble det tatt nye vannprøver, som viser at vannkvaliteten er på vei opp igjen. Bakterienivået er imidlertid fremdeles for høyt til å tilfredsstille kravene for godt badevann.

Prøven tatt på Hamresanden i går viser bakterieverdier på 360. Kravet til god vannkvalitet er under 100. Overvann

Vannkvaliteten i Kristiansand har vært god til nå i sommer. Resultatet av vannprøvene fra Bystranda mandag ettermiddag viste imidlertid for høy verdi av tarmbakterier. Vannet hadde en bakterieverdi på 1100. Alle verdier over 1000 regnes som uakseptable for badevann.

Verdiene ved elvesida på Hamresanden kom like under grensa, med en verdi på 950. Kun fjordsida av Hamresanden og Møvik kan fremdeles skilte med godt badevann, med verdier under 100. — Dette var i grunn akkurat som forventet etter et så kraftig regnskyll som natt til mandag, sier avdelingsingeniør Are Vegusdal ved Miljørettet Helsevern i Kristiansand kommune.

Han er på Bystranda for å ta nye vannprøver for å finne ut om vannkvaliteten er blitt bedre siden mandag.

— Det blir spennende å se resultatet av denne prøven, sier han.

Likevel regner han ikke med at den blir bedre enn den forrige på grunn av nye regnskyll.

— Når det regner så kraftig blir bakterier fra fugleskitt og hundeskitt skylt ut i vannet. Dessuten kan det komme overvann fra kloakkummer, sier Vegusdal.

Trolig kortvarig

Vegusdal har et sterilt glass på en stang, som han stikker ned i vannet på en halv til en meters dyp. Prøven sendes så til analysering og dyrking i ett døgn ved Agderlab.

— En kan ikke trekke noen konklusjon ut fra en enkelt prøve, sier Vegusdal.

Bakterienivået går forholdsvis raskt tilbake på et akseptabelt nivå etter en regnskyll, om det ikke er tilsig av nye bakterier. Dermed skal bakterienivået ha normalisert seg i løpet av et par dager.

— Sjansen for å bli syk øker selvsagt med antall bakterier, men det er ikke farlig om en ikke svelger en god del vann, sier han.

Spesielt utsatte grupper, som barn og personer med svekket immunforsvar, kan risikere oppkast og diaré om de får i seg tarmbakterier.

Mister blåflagget

Prøvene av vannkvaliteten kan få konsekvenser for om Bystranda og Hamresanden får tilbake miljøutmerkelsen Blått Flagg, som de mistet i år på grunn av for dårlig vannkvalitet i 2005. Slik reglene er i dag, trekkes sertifiseringen tilbake ved et enkelttilfelle av for høye verdier.

— Vi er dypt uenige i at en enkelt prøve fra i år skal gjøre at vi mister flagget neste år, sier senioringeniør Ulrik Ulvenes ved Miljørettet Helsevern.

Han mener den norske juryen stiller strengere krav enn juryen i EU-landene. Dette vil han ta opp med dem etter ferien, for å kunne få heise flagget på nytt neste sommer.