KRISTIANSAND: Det var på en drøftingskonferanse om skjenkepolitikk at Hareide tirsdag foreslo å skjerpe kraftig inn på skjenketidene i Kvadraturen. Fra dagens 03.00 foreslår han å ha full skjenkestopp klokken 01.00. I ryggen har han fire andre politimestere, som også har kommet med et ønsket om innskjerpet skjenketid til politikerne i sine distrikter.

— Vi er på yttergrensen av det politiet kan tåle når det kommer til helgevold og uteliv. Vi er nødt til å forsøke noe nytt for å hindre den negative voldsutviklingen. Det er likevel ikke gitt at dette er løsningen, det vil man ikke se før det blir satt i verk. Men det er verdt å forsøke å innskrenke skjenketiden for å se hvilken effekt det har, sier Hareide til fvn.no.

Politiske vedtak må til Han poengterer at det ikke er nok å bare stenge kranene tidligere og sier det er nødvendig å sette i gang tiltak parallelt. Det vil si at man for å unngå opphopning av berusede mennesker utenfor blant annet steder som serverer mat, må også disse innskrenke sine åpningstider.

— Det er en forutsetning at at politikerne setter i verk tiltak parallelt. Men politiske valg må til nå, fordi nok er nok. Politiet har ikke muligheten til å legge mer ressurser i utelivet nå. Vi har så mye annet vi må ta oss av i tillegg, og vi har bare en gitt størrelse og gitte ressurser, sier Hareide.

Om det blir skjenkestopp klokken 01.00 i Kristiansand eller ei skal avgjøres av de folkevalgte i bystyret. Der skal de fatte en beslutning i løpet av oktober. Rådmann Tor Sommerseth vil om få dager legge frem forslaget for politikerne.

Helse- og sosialdirektøre, Lars Dahlen forelslo i går å innføre stopp i salg av sprit klokken 24.00 og øl og vin klokken 01.00. Han oppfordret folket til å si sin mening om forslaget i debatten på fvn.no. Innspillene ville bli tatt med i vurderingen når politikerne skal debattere saken. Og innleggene har strømmet inn.

- Skjenkestedene må ta ansvar Mange debattanter mener tidligere skjenkestopp kun vil føre til opphoping av fulle folk gatelangs, mer vold, flere nachspiel og flere nabokrangler.

Dette er ikke politimester Hareide helt enig i, og retter et lite spark mot utelivsnæringen, som han mener i mange tilfeller har mye av ansvaret selv for at de ikke overskjenker folk.

— Jeg stiller bare et retorisk spørsmål: Kan det bli verre enn det er i dag? Kanskje folk kan tenke litt på det. I tillegg må utelivsnæringen selv ta ansvar for å ha kontroll. Mottoet vårt er ett glass mindre til alle. Kanskje vil en tidligere skjenkestopp føre til at folk er litt mindre fulle når de kommer til byen og drikker litt mindre på utestedene. Det er i hvert fall det vi kan håpe på , sier Hareide.

Voldsmenn som regel ruset på alkohol Han mener også et viktig tiltak må være å gi ungdommer under 18 alternative aktivitetstilbud på hjemstedet, slik at de slipper å reise inn til byen og rave gatelangs i helgene.

— Folk må ikke behøve å reise inn til sentrum. Det er vel uansett ikke en særlig byggende aktivitet, sier han.

Men det er vel ikke de under 18 som vil reagere mest negativt på de nye skjenkereglene? Hva med folk på 25 og oppover, som er brukerne av skjenkestedene?

— I 11 uker sist vinter gjorde vi en analyse av hvem som faktisk utøver vold. Vi intervjuet samtlige voldsforbrytere vi fikk inn, og resultatet var klart: Voldsforbryteren var i gjennomsnitt en mann på 29 år, han var ruset på alkohol og hadde nettopp vært inne på et skjenkested, sier Hareide.

Kristiansand har i dag landets mest liberale skjenketider. Kun mellom 03 og 06 er det ikke adgang til å selge øl, vin og sprit. Politiet har tidligere satt i verk en rekke tiltak for å hindre voldsutviklingen i sentrum. Blant annet ved hjelp av mer politi i gatene, samarbeid med dørvakter og natteravner og høyere bøter. Ifølge politimesteren har tiltakene slått positivt ut, men han poengterer at politiet ikke har mer å gi på dette feltet og at politiske tiltak nå må til.