PÅ GRUNN: En lastebåt har gått på grunn ved innseiligen til Gismerøya i Mandal. Foto: KystAtlas

MANDAL: Kystvaktskipet Mjølner og slepebåten Khan fra Farsund klarte etter mange bestrebelser å trekke skipet av skjæret.

— Lasteskipet lå grundig fast på skjæret Havneholmen, og vi fikk den ikke av, sier los Stein Ingen Dahn til fvn.no.

Det ble derfor vurdert om man skulle losse bygningsmaterialene over på et annet skip for å gjøre skipet lettere.

Men i siste forsøk gikk det altså bra. Nå undersøkes skipet for mulige skader.

Grunnstøtte i natt Det danske skipet «Scan Fjell» gikk på grunn ved østre innseilingen utenfor Gismerøya klokken 02 natt til onsdag. Først fem timer senere fikk politiet beskjed om grunnstøtingen fra vitner som så skipet.

— Vi har hatt tjenestemenn ute på båten for å få avklart at det ikke er beruselse inne i bildet. Så langt vi ser, skal det ikke være snakk om det, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Lastebåten var ifølge Kystverket på vei til Mandal med bygningsmaterialer da det grunnstøtte. Båten har 120.000 liter diesel om bord.

— Vi har ikke oppdaget noen lekkasje fra havaristen, sier Steinsland.

— Båten har en lekkasje i en ballasttank ved baugpropellen. Men de har kontroll, sier Andreassen.

76 meter langt

Politiet fikk melding fra vitner like før klokken 07 onsdag morgen. Omtrent samtidig ble Hovedredningsentralen på Sola varslet. De har onsdag formiddag hatt telefonkontakt med kapteinen om bord.

— Lastebåten gikk på grunn klokken 02 uten å si fra til noen. De vil prøve å ta seg av skjæret med egen hjelp, sa redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen til fvn.no onsdag morgen.

Båten greide det ikke på egenhånd, og har derfor bedt Kystverket om hjelp.

«Scan Fjell» er 77 meter langt og veier 2195 tonn. Åtte personer befant seg om bord da skipet gikk på grunn.

- Ganske bløt grunnstøting

— Vi håper ikke skipet har fått store skader, sier reder Michael Christensen, eier av danske Scan Carrier A/S i Nørresundby, til fvn.no.

Scan Carrier opererer lasteskipet Scan Fjell som natt til onsdag grunnstøtte utenfor Mandal.

— Det er fullastet med byggematerialer, og går i all vesentlighet i skytteltrafikk mellom Norge og Danmark, forteller Christensen.

Han har holdt tett kontakt med skipet siden det gikk på grunn i nattetimene.

— Kapteinen fortalte at de gikk "ganske bløtt opp", så de har store håp om å få det 77 meter lange skipet dratt uskadet av skjæret.

Skipet er norskbygget. Det ble ferdigstilt fra Løland verft i Sogn i 1978, og har tilhørt Scan Shipping i Bergen.

Hadde ikke los

Verken Hovedredningssentralen eller politiet vet foreløpig hvorfor båten har gått på skjær.

Politiet har vært i kontakt med Sjøfartsinspektøren for å få avklart regelverket på om skipet burde meldt fra. Ifølge politiet hadde ikke båten los.

— Sjøfartsinspektøren har saken etterforskningsmessig. Hvis det blir funnet åpenbare feil, blir det en anmeldelse. Vi vil se nærmere på hvorfor ikke båten hadde los, og det blir kontrollert opp mot hviletid og hvem som var på broen, sier operasjonsleder Steinsland.

- Ingen aktivitet

— Det står en lastebåt på grunn, veldig nærme land, fortalte øyenvitne Jan Syvertsen til fvn.no klokken 07.30 onsdag morgen.

Han observerte det hele med kikkert om lag en nautisk mil fra land. Båten ligger i innløpet til Skjernøya, på utsiden av Homsvika.

— Båten er veldig tung akterut, så det er tydelig at den står på land. Den har slagside babord.

— Hvordan er tilstanden til båten?

— Den står stabilt på grunn. Radaren sviver, men det er ingen aktivitet i båten. Den ligger helt i ro. Jeg ser at det ryker veldig av skorsteinen, så den prøver å komme fra land, sier Syvertsen.