KRISTIANSAND:

— Hvis foreldrene sto opp en halvtime tidligere hver morgen, da var mye gjort, mener den strenge tanten fra Kardemomme by, alias Alfhild Solvik.

Hun mener bestemt at de voksne bør spasere ifølge med barna til skolen, både for sikkerheten og trimmens skyld.

Den hjemmeværende 39-åringen fra Justvik kommer til å vokte skolens uteområde i en hel måned fremover, i tidsrommet 08.00-08.30. Livsfarlig

I likhet med skoleledelsen finner hun rushtrafikken livsfarlig. En telling fra i fjor viste at om lag 60 biler stoppet utenfor skolen hver morgen, der snuplassen er både trang og uoversiktlig.

— Dette har vært et problem i alle år, med flere nestenulykker, forteller Alfhild Solvik, tidligere foreldrekontakt og mor til en sjetteklassing.

Rektor ved skolen opplyser at foreldrekjøring blir et hett tema kommende skoleår.

— Vi drar i gang en fadderordning, der elevene kan møtes på faste steder og gå i samlet flokk. Alle kan komme seg trygt til Justvik skole, det er ikke nødvendig med all kjøringen. 60 biler er altfor mye, mener Helge Sannes.

Den høyst frivillige jobben med å vokte skoleområdet har Solvik hatt i fem år, men nytt av året er Tante Sofie-kostymet, laget av en syerske fra Dyreparken.

— Hvis dette kan være med og hindre en ulykke, er det verdt tiden, sier den omtenksomme tanten.

Hun har rett som det er blitt skjelt ut av foreldre i tidsnød. Men i går, på første skoledag, hersket fordragelighet.

Foreldres ansvar

— Det er nok en del unødvendig kjøring. Foreldre kan bytte på å følge barna, mener Trude Løkås, som kjørte barna sine til skolen første skoledag.

Hun lover å parkere bilen utover høsten.

Skoledirektør Marie Føreland i Kristiansand hyller det kreative påfunnet, og peker på enda en ulempe med å kjøre barna til skolen:

— Ungene blir fratatt det sosiale aspektet med å gå sammen til skolen.

Tross et flerårig prosjekt med å få elevene til å ta beina fatt, er det fortsatt en lang vei å gå.

— Foreldre må ha høy bevissthet rundt dette. Barna som vokser opp i dag er mer passive enn tidligere. Og hvis skoleveien er utrygg, kan man gå sammen om å følge dem til skolen, påpeker Føreland.