FARSUND: — Nå har vi tydeligvis en epidemi. Det er fryktelig mange katter som har strøket med, sier veterinær ved Sørlandets Dyreklinikk i Farsund, Bendikte Brøvig Nesheim, til fvn.no.

Hun har de siste ukene jobbet på spreng for å behandle og redde så mange katter som mulig. Foreløpig herjer pesten, som har tatt livet av et tjuetalls villkatter og fem huskatter, i Farsund og Vanse.

- Dør en pinefull død

Veterinær Nesheim sier til fvn.no at mange av kattene dør en pinefull død, og så langt er 12 katter syke og til behandling hos Nesheim, som mener at hele pesten kunne vært avverget dersom man gjorde noen forebyggende grep.

— Det er en fæl sykdom som er lett å unngå, sier Nesheim til fvn.no.

En vaksine alt som skal til for å unngå sykdommen.

— Vi vaksinerer mot dette rutinemessig. Det kunne ha gått bra med disse kattene hvis de bare hadde vært vaksinert. En vaksine er alt som skal til, forklarer hun.

FÅR BEHANDLING: Tolv katter får behandling for kattepest på Sørlandets Dyreklinikk i Farsund. Denne kattepusen får intravenøst. Foto: Sørlandet Dyreklinikk

Dersom kattene blir smittet er det ifølge Nesheim ikke annet å gjøre enn å behandle symptomene og håpe på det beste.

Får kraftig diare

Symptomene på kattepesten er kraftig diare, oppkast og en svekket allmenntilstand. Flere av kattene som blir smittet dør i løpet av svært kort tid. I tillegg er viruset svært motstandsdyktig, og kattunger er spesielt utsatt.

— Kattunger som får viruset har en dødelighetsrate som ligger på 50-90%.

Men nå rammer kattepesten også voksne katter.

- Vaksiner kattene!

  • Vi anbefaler på det sterkeste alle som har katter å vaksinere. Vi gir en ekstra sterk anbefaling nå som det er utbrudd, sier Nesheim.

Kattene bør vaksineres to ganger med 14 dagers mellomrom, men bare et par uker etter den første vaksinen har kattene relativt god beskyttelse og motstandsdyktighet mot viruset.

Flere av kattene som Nesheim har inne nå er til alt hell på bedringens vei.

— Vi har allerede noen som er blitt helt friske. De overlever ved behandling, hvis de kommer over kneika, sier hun.