MANDAL: En gjeng rånere i begynnelsen av 20-årene klarte mandag 16. juni kunststykket å sperre seg selv inne i Uranienborg parkeringshus i Mandal. Bilentusiastene lekte seg med å spole rundt i parkeringshusets forskjellige etasjer på kveldstid, da de uventet falt for eget veigrep.

— De spant først rundt i tredje etasje. Når de kom ned i første etasje ble røykutviklingen så stor at brannalarmen gikk, sier daglig leder ved Mandal parkering, Hege Lønning.

Ved utløsning av brannalarmen, blir porten til parkeringshuset automatisk stengt, og politi og brannvesen varslet. Dermed var rånerne innesperret, uten annet å gjøre enn å vente på lovens lange arm.

Rømte ut nødutganger

— Sent på kvelden er det mer eller mindre tomt i parkeringshuset. De kunne dermed leke seg litt og råne fra etasje til etasje, sier konstituert sjef ved Mandal politistasjon, Tor Åge Tronstad.

Etter at porten ble stengt rømte noen ut nødutgangene, men da politiet kom til parkeringshuset, var flere av de involverte fremdeles tilstede.

— Vi traff på en seks-syv personer når vi ankom, sier Tronstad.

I alt var fem kjøretøy involvert i burningen, og tre eller fire av disse ble stengt inne da porten ble stengt.

Enkel jobb for politiet

Takket være anleggets automatiske varslingssystem, var det en smal sak for politiet å få fatt på synderne.

— Hvis man skulle være fristet til å gjøre noe på kanten av loven, er ikke Uranienborg parkeringshus rette sted, sier Tronstad, som kan fortelle at det ikke er første gangen de fakker lovbrytere som har vært på ferde i anlegget.

— Vi har hatt en del tilfeller med grovt tyveri i huset. Da har vi fått en fotomontasje levert gryteklar, slik at vi enkelt har fått identifisert de skyldige, sier Tronstad.

Komisk

Har de skyldige fremstått som angrende syndere i avhørene?

— Det vet jeg ikke, men det er klart det må føles litt pinlig. De ble jo regelrett tatt med buksene nede, sier Tronstad.

Lønning hos Mandal parkering har heller ingen problemer med å se det noe komiske i situasjonen.

— De må jo ha følt seg ganske dumme der de stod. Jeg skjønner godt at episoden kan oppfattes som litt morsom.

23-årig kristiansander siktet

Etter å ha avhørt tabbe-rånerne på stedet, ble de involverte sluppet ut av parkeringshuset.

— Alle fikk kjøre hjem etter at vi hadde registrert de aktuelle personene og de aktuelle bilene, opplyser Tronstad.

Politiet har etter hendelsen siktet en 23 år gammel mann fra Kristiansand for brudd på veitrafikklovens paragraf 3, og tatt beslag i førerkortet hans.

— Han er siktet for å ikke å ha utvist nok varsomhet i trafikken, sier Tronstad.

Erstatningskrav

Ifølge politiet kan rånegjengen vente seg en smekk på pungen for å ha utløst alarmen.

— Det foreligger erstatningskrav fra både brannvesenet og parkeringsvesenet, sier Tronstad, uten at han kan si noe om hvor mye det er snakk om.

— Det kan uansett bli en dyrekjøpt moro for dem, sier han.

Med alle de involverte på plass, var problemet for politiet å finne ut hvem som hadde kjørt bilene. Ifølge Lindesnes Avis var en av sjåførene politiet fikk fatt på, svært lite fornøyd med sitte alene igjen med skjegget i postkassa. Han følte dette såpass urettferdig at han derfor hjalp politiet med å peke ut de andre sjåførene som hadde deltatt i burningen.