BIRKENES: – Det siste tordenværet er det aller verste noen kan huske. Det smalt i ett sett. Flammer slo ut av stikkontaktene. Og det lyste et slags «sveiselys» fra en lampe, selv om kontakten ikke sto i. Da ble jeg virkelig redd, sier John Crawford.

Han slo seg til på fredelige Furholt i Birkenes i 1982, etter mange år som yrkesmilitær. Med oppvekst i Belfast skulle han være vant til litt av hvert. Men de stadige tordenværene over Vegusdal synes han er skremmende. Og ikke minst dyrt. Egenandelene på forsikringen har hittil kostet ham rundt 50.000 kroner.

Store skader

Etter det siste uværet – siste dagen i ekstremværuka – kunne han telle opp ødelagt receiver, kassettspiller, sikringsboks til telefonen, og det nye telefonapparatet. Da hadde han kort tid i forveien hatt en skadeliste som omfattet modem til en pc, to tv-apparater, og nok en gang receiveren.

Tidligere har tre faksmaskiner, fem-seks telefonsvarere pluss tv-apparatet røket. Påfallende mye utstyr kollapser kort tid etter et tordenvær, det virker som om det er svekket.

– Jeg er påpasselig med å trekke ut kontakter og følger nøye med på værmeldingen. Men av og til blir du tatt på senga, sier Crawford.

Han har forsikring, men føler at det hjelper lite. Egenandelen er høy, 4000 kroner. Og med hyppige lynnedslag slår egenandelen ut hver gang. I tillegg mener han at verdien av gjenstandene blir raskt redusert av forsikringsselskapet. Crawford har fått opplyst at elektronisk utstyr går ned i null etter bare fire år.

– Har gjort feil Når vi kontakter If Skadeforsikring viser det seg imidlertid at Crawford har vært utsatt for en saksbehandlingsfeil.

– Jeg har fått denne saken til gjennomsyn. Han er ikke blitt forklart dette på en god måte. Og det er gjort en feil. Etter det vi har skrevet får kunden ingen erstatning for den siste skaden. Men det skal han ha. Han har et krav på rundt 12.300 kroner. Og han skal ha vel 8000 utbetalt, sier leder for skadeoppgjør for eiendom og transport Oddmund Bleie.

– For den type elektronisk utstyr som vi snakker om her, reduserer man 10 prosent av verdien først det sjette året til man har kommet ned i 20 prosent. Så her har saksbehandleren rett og slett skrevet feil til kunden. Hvordan de tidligere sakene er blitt behandlet, kan jeg ikke svare på her og nå, sier Bleie. Egenandelen på 4000 må han imidlertid leve med.

Hjemme på Furholt kommer Crawford med et hjertesukk.

– Alle har vi langt mer elektronisk utstyr enn tidligere. Skulle vi si farvel til alt dette, blir det å hoppe ut av fremtiden. I tillegg gjør klimaforandringer oss mer sårbare enn før. Kanskje må vi få egne elanlegg som er uavhengige av omgivelsene, som på båter? undrer han.

Huset hans er utstyrt både med jordfeilbryter og overspenningsvern. Likevel venter han med engstelse på neste tordenvær.