KRISTIANSAND: — Vi svarer med oppfordring til boikott når kulturminister Trond Giske opptrer som pusher og tvinger automater på norske kommuner, sier KrFs Jørgen Kristiansen og Høyres Per Sigurd Sørensen.

De ber nå bedrifter og huseiere i hele Kristiansand om å nekte å inngå avtale med Norsk Tipping om plassering av de nye statlige automatene.

— Vi vil ikke ha automater. Vi skal gjøre dette til valgkampsak. Vi ber alle om å lytte mer til oss lokalpolitikere enn til kulturministeren, sier de to ordførerkandidatene, som drømmer om at boikotten kan bli nasjonal etter hvert.

192

I øyeblikket er det 192 lovlige spilleautomater i Sørlandets hovedstad. Natt til 1. juli skal alle vekk. Deretter blir det et automatfritt halvår, til Norsk Tippings monopol trer i kraft 1. januar 2008. Norsk Tipping skal utplassere 10.000 automater over hele landet.

— Liv går tapt, ekteskap ryker, folk blir gjeldsslaver. Barn lider. Automatene skaper tapere hele veien, og regningen får vi i kommunen, sier Kristiansen.

DOBBELTMORAL

  • Dette er den mest dobbeltmoralistiske og parodiske regjering vi har hatt. Snus og tobakk skal under disk. Samtidig skal regjeringen presse tusenvis av automater på lokalsamfunn. Alle vet at automatene skaper krise for folk, sier Sørensen.

Nærmere 150 av landets ordførere, deriblant Kristiansands Jan Oddvar Skisland, har sagt til Aftenposten at de ikke ønsker automater i sine kommuner.

— Lokaldemokrati handler om at avgjørelsen skal tas nærmest mulig den saken gjelder. Kommunene burde hatt rett til å bestemme over automater, sier Kristiansen.

Både Sørensen og Kristiansen skal på landsmøter i sine partier om få uker.

  • Men deres partier støttet jo monopolet til Norsk Tipping, det var deres regjering som foreslo det?

— Men mye er skjedd siden 2003. Da var det 30.000 spilleavhengige i landet. Nå er det 71.000. Erkjennelsen av problemet er en helt annen nå, sier Sørensen og Kristiansen.

Norsk Tipping sier de nye automatene ligner mer på dataterminaler enn automater, og mener politikerne bør se disse først.