KRISTIANSAND: Alf Kristian Tellefsen kommer til å få Kongens Fortjenestemedalje i sølv 17. juni for lang og tro tjeneste.

— Jeg vet ikke hva jeg skal si. Dette var en overraskelse, sier 68-åringen Tellefsen til fvn.no.

I løpet av de 50 årene Alf Kristian Tellefsen har vært tilknyttet Noregs Samemisjon, har han vært engasjert som forkynner, kretssekretær på Sørlandet, Finnmarkssekretær og redaktør i Radio DSF i Karasjok. Hans engasjement i Karasjok begynte da han startet på misjonsskolen i Styrdal. Siden har Tellefsen stort sett vært i Nord-Norge, med noen korte avbrekk til Sørlandet og huset han fremdeles eier på Flekkerøya. At han som sørlending endte opp i Karasjok og kommuniserer på samisk, ser han ikke på som noe unaturlig.

— Det er jo det språklige og andre ting som må tilpasses for å nå inn. Jeg begynte å lese samisk andre gangen jeg var her, og leste det en vinter. Det tror jeg var fornuftig, sier han.

Tellefsen merker stor forskjell på det å arbeide med møtevirksomhet i Karasjok og på Sørlandet.

— Ikke så lenge etter jeg kom fra Sørlandet, var jeg med til ei grend som ligger ti mil inne på Finnmarksvidda. Da vi skulle gå, kom ei jente og tok meg i hånda. "Det var godt du kom, for i fjor kom det ingen", sa hun. Da sa jeg for meg selv: Dette skal verken hun eller andre trenge å si flere ganger, forteller Tellefsen.

— Karasjok er nokså lik Vest-Agder fylke i størrelse. Så det er mye det med avstanden som er forskjellig.

Tellefsen har holdt seg i Karasjok i omtrent 50 år.

— Jeg har fått en god inngang her, og har ikke minst glede av å besøke folk i avsidesliggende strøk. Jeg har vært mye på Finnmarksvidda, sier Tellefsen på kav flekkerøysk.

Selv om pensjonsalderen er nådd, har ikke den nylig hjerteopererte 68-åringen fått sluttet, som han selv formulerer det.

— Nei, jeg har ikke fått sluttet. Jeg har to stillinger her, og den ene har de ikke fått noen nye til, sier han.

Nå har han ikke vært på Sørlandet siden jul, men Tellefsen åpner for at han og kona fra Trøndelag kommer tilbake til Sørlandet for godt en gang.

— Vi har bygd oss et gamlehjem på Flekkerøya, som vi pleier å si. Og jeg har jo tre barn der. Så det kan være vi flytter ned en gang, men foreløpig er ingenting bestemt, sier Alf Kristian Tellefsen.