ARENDAL: — Jeg tror det er stor sannsynlighet for at en smittekilde enten befinner seg eller vil befinne seg i Agder-fylkene. At det er oppdaget smittetilfeller i så mange kommuner i Sør-Norge tyder på at smitten er spredd i store deler av landsdelen, sier John Henrik Aas til fvn.no.

Fra torsdag til fredag avdekket Folkehelseinstituttet seks nye tilfeller av salmonella i Norge. Nå vil de sammen med Mattilsynet kartlegge kostholdet blant folk i Sør-Norge for å komme nærmere smittekilden.

— Det som er interessant er at nær hele Sør-Norge er rammet av dette, men ingen i Nord-Norge. Det gir oss noe å gå etter, sier beredskapsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelsa.

Distriktssjef John Henrik Aas i Mattilsynet i Aust-Agder tror det er flere enn det ene salmonellatilfellet som foreløpig er oppdaget i Agder-fylkene, en 80 år gammel kvinne fra Aust-Agder som ble oppdaget smittet mandag, som kan være smittet eller ha vært smittet av salmonella-bakterien.

— Jeg tror vi kommer til å få flere tilfeller i Agder. Det kan også være vi har hatt flere tilfeller. Dette dreier seg om en bakterie som ikke er spesielt aggressiv, det vil si at vanlig, sterke mennesker ikke får samme alvorlige symptomer som barn, svake og eldre. De kan tro de har hatt en sterk omgangssyke, men i virkeligheten er de smittet av salmonella, forklarer Aas.

Salmonellavarianten, kalt Salmonella Kedougou, regnes ikke som like hissig som E.coli-bakterien som herjet tidligere i år, men en eldre mann fra Buskerud som ble smittet, døde senere.

Vil utelukke I pinsen vil et trettitall personer som ikke er syke bli grundig intervjuet om sine matvaner for å kartlegge hvilke matvarer de har kjøpt og spist uten å bli syke. En slik framgangsmåte vil vanligvis kunne gi smittejegerne en indikasjon på hvor de kan begynne å lete etter bakteriene.

– Salmonellasmitte kan ligge skjult i en mengde forskjellige matvarer. Det er ikke selvfølgelig hvor vi skal begynne å lete før vi i alle fall har en viss idé om hvor den ikke befinner seg, sier Aavitsland.

Han betegner smitten fra den aktuelle bakterien, Salmonella Kedougou, som svært ubehagelig for den som får den. Den kan best sammenlignes med en kraftig turistdiaré, noe som rammet over tusen nordmenn i året.

I Aust-Agder vil Mattilsynets distriktkontor antakelig ikke trappe opp letingen etter salmonella-bakterien før tirsdag.

— Vi venter til vi får instrukser fra høyere hold. Antagelig starter vi ikke letingen før tirsdag, men vi har beredskap hvis det skulle skje noe alvorlig, sier John Henrik Aas.

— Jeg vet ennå ikke hva vi konkret skal gjøre i letingen, men sannsynligvis får vi oppgitt en varegruppe som er mistenkt, og da må vi begynne å lete der. Hvis en varegruppe blir alvorlig mistenkeliggjort, blir den trukket tilbake fra markedet, og vi må ta stikkprøver for å sjekke at det har skjedd.

Ukjent opphav Denne spesielle salmonellabakterien er aldri tidligere påvist i Norge utover noen spredte tilfeller der folk er blitt smittet i utlandet. Nå er altså 35 personer påvist med bakterien. Det er ikke noe entydig spor som viser hvordan spredningen kan ha foregått, men Preben Aavitsland er overbevist om at en matvare er årsaken til spredningen.

— Det som er spesielt med denne bakterien er at vi ikke kjenner til den fra før i Norge, heller ikke i resten av Europa. Sånn sett er dette jo faglig interessant, men det er jo ikke like interessant for dem som blir smittet, sier John Henrik Aas.

De som er blitt syke er bosatt fra Sør-Trøndelag til Aust-Agder. Det er særlig mange påviste tilfeller i Buskerud og Hedmark.

Med de nye tilfellene som ble avdekket fredag er to nye fylker føyet til på listen. Verken i Østfold eller Rogaland er salmonellabakterien påvist tidligere. Blant de nye tilfellene som ble påvist fredag var en mor og to små døtre som ble syke i Hordaland 20. mai.

Umulig å gi råd Folkehelseinstituttet samarbeider nært med Mattilsynet i jakten på smitten.

— Vi har foretatt intervjuer av dem som er smittet og har tatt prøver i hjemmene deres, men har så langt ingen indikasjoner på hva smittekilden kan være, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Henriksen i Mattilsynet.

Han forteller at arbeidet med å finne smitten er svært bredt anlagt og det skal tas en rekke prøver som må analyseres. Disse analysene tar det imidlertid en stund å dyrke fram før resultatet kan avleses.

— Vi kan foreløpig ikke gi folk noen råd om det der bestemte matvarer eller andre ting som de skal unngå, sier Henriksen.

John Henrik Aas gir likevel folk generelle råd om å være nøye med hygienen.

— Folk bør vaske hendene nøye før de spiser, og koke og steke kjøtt til det er gjennomstekt, sier han.