10. april 2002 ble det klart at munnpenselen Dent-o-sept, som ble produsert hos Snøgg på Mosby, var smittekilden for en alvorlig sykehusinfeksjon. Munnpenslene var i bruk ved alle sykehus og sykehjem, og ble umiddelbart tatt ut av bruk. Det viste seg at smittekilden var bakterien Pseudomonas aeruginosa, som kan være livstruende for alvorlig syke mennesker.

Nå strides fagfolk om hvordan bakterien utviklet seg i penselpakningene.

Tror bakteriekolonier kom fra produksjonsutstyret I en nylig publisert rapport fra Folkehelseinstituttet skriver overlege Bjørn G. Iversen at Dent-o-sept-penslene kan ha blitt forurenset av bittesmå klumper med biofilm fra produksjonsutstyret.

— Vår teori er at klumper av biofilm har havnet oppi munnpenselposene. Biofilm er bakteriekolonier - omgitt av et slimlag som gjør dem mer motstandsdyktige overfor både antibiotika og desinfeksjonsmidler. Dette kan være grunnen til at de har overlevd det antibakterielle konserveringsmiddelet, sier Iversen til Dagens Medisin.

Men farmasøyt og rådgiver i Apotekerforeningen, Kristin Lyche Baastad, mener denne teorien er utarbeidet på feil grunnlag.

— For å forstå dette, bør man ha kunnskap i farmasøytisk mikrobiologi, ikke bare klinisk mikrobiologi, som Folkehelseinstituttet har støttet seg til, sier Lyche Baastad til avisen.

Tror på basisk reaksjon inni pakkene Hun mener at bakteriene vokste inni pakningene. Dette mener hun ikke hadde vært mulig hvis oppløsningen hadde vært godt nok konservert.

— Folkehelseinstituttet har vist at oppløsningen hadde meget gode konserverende egenskaper før den ble tappet i penselpakningene. Altså må det ha skjedd en inaktivering av konserveringsmidlet i penselpakningene, argumenterer Lyche Baastad.

Farmasøytens teori er at limet som ble brukt til å feste penselhodet til pinnen, hadde en basisk reaksjon slik at pH-verdien ble så høy at konserveringsmidlet ble inaktivert.

Overlege Bjørn G. Iversen har ikke noe tro på denne teorien.

— Vi vil aldri få den endelige fasiten på hva som gjorde at bakteriene overlevde i posen, i og med at produksjonen ble stoppet da man oppdaget de forurensede penslene. Jeg har større tro på vår teori. Biofilm inneholder mange bakterier, og når den kommer opp i en viss størrelse - kritisk masse - endrer den følsomheten for antibiotika og desinfeksjonsmidlet. Stoffskiftet senkes og den kan også bli mindre følsom for varme, sier Iversen til Dagens Medisin.