VALLE: — Vi kan ikke pålegge utbyggerne av hytteområdene å forskottere utgiftene til utbedringene. Det vil knekke dem økonomisk, sier prosjektleder Torleif Homme i Valle kommune til Fædrelandsvennen.

Utgiftene til å utbedre veistrekningen mellom riksvei 9 og Jarnsverk ved Brokke-Suleskarveien er grovt beregnet til 30-40 millioner kroner.

Kommunen har heller ikke økonomi til noe veieventyr i området. Statens vegvesen vil ikke bruke fem øre på en vei som er sprengt som følge av hytteutbyggingen og grunneiernes satsing i området.

Det er både som følge av den store trafikken mellom riksvei 9 og de nye fritidsboligene i Brokkeheia, samt en sommertrafikk på inntil 2000 biler i døgnet, som gjør at deler av Brokke-Suleskarveien må utvides.

Dette dreier seg om de sju kilometerne mellom krysset i dalbunnen fra riksvei 9 til Jarnsverk på Brokke-Suleskarveien, fylkesvei 337. Veien vil bli 6,5 meter bred med 6 meter asfalt. I dag er den fire meter på det smaleste.

Det vil også bli opparbeidet gang/sykkelvei med fysisk skille mellom denne og veien.

Veieutbedringene blir nå planlagt på papiret, men når anleggsvirksomheten skal starte, vet ingen.

Valle kommune er i forhandlinger med veikontoret om å foreta en gradvis utbygging, alt etter hvor mange fritidsboliger som planlegges i fremtiden.

I vinter vil man gjøre veien noe bredere på de verste flaskehalsene, samt lage veiskråningen slakere enkelte steder slik at autovern kan fjernes. Dermed får man litt ekstra veibredde.