KRISTIANSAND: De nye reglene skal sette EU enda bedre i stand til å oppdage og stanse terrorister på vei inn i Europa. Som ikke-EU-medlem, og med EU som nærmeste nabo, vil Norge rammes ekstra hardt av det foreslåtte regimet, skriver Aftenbladet.

Senest 24 timer før flyavgang skal detaljerte opplysninger om alle passasjerene overføres til et organ som skal se etter mulige terrorister, ifølge de nye reglene. Kredittkortdetaljer, reiserute, reisefølge, telefonnummer og e-postadresser er blant informasjonen som skal samles inn. Alt skal lagres i 13 år før det kan slettes.

Ordningen skal ikke omfatte flyreiser innen unionen. Avganger fra Stockholm til København vil gå etter de gamle reglene, uten innsamling av ekstra informasjon. Men en tilsvarende flyging fra Kjevik, Gardermoen, Sola, Flesland eller Værnes til København vil kreve utlevering av alle opplysningene på EUs sjekkliste.

For flyselskapene, som skal ha ansvaret for datainnsamlingen, vil ordningen bety at massive mengder informasjon må hentes inn og overføres hver eneste dag.

Kommisjonens forslag presenteres i Brussel tirsdag. Det legger opp til at i alt nitten ulike opplysninger skal utleveres og lagres. Datatilsynsmyndighetene i EUs medlemsland har vært imot avtalen av personvernhensyn. Også i EU-parlamentet har det vært massiv motstand mot ordningen.

Verken EØS-avtalen eller Schengen-avtalen, som sikrer at reiser mellom Norge og EU kan skje fritt og uten grensekontroller, er tillagt noen rolle i forslaget fra EU-kommisjonen. Dermed blir Norge behandlet som et hvilket som helst annet land utenfor EU.

Etter planen skal det nye regelverket tre i kraft fra januar 2011. Forslaget må godkjennes av alle EUs regjeringer før det kan tre i kraft.