BJERKREIM/TRONDHEIM: Fram til neste høst skal Telenor-selskapet Norkring – på oppdrag fra Norges Televisjon (NTV) – sette opp nytt antenneutstyr på til sammen 465 sendepunkter i basisnettet, som etter planen skal dekke 95 prosent av Norges befolkning. I tillegg kommer et såkalt «supplerende satellittskyggenett» med mellom 400 og 800 mindre antennepunkter, som skal gi en dekning på tilnærmet 100 prosent.

Kommunikasjonsdirektør Anne Karin Augland i NTV opplyser til NTB fra toppen av Urdalsnipa at arbeidene på senderen i Bjerkreim var i gang onsdag formiddag. Men ved 12-tiden ventet montørene ennå på at tåka skulle lette, slik at et helikopter kunne løfte på plass tre tonn med antenneutstyr. Dette er det som skal til for å gjøre Bjerkreim-senderen til en del av det digitale bakkenettet.

13 hovedsendere

Senere i uka skal tilsvarende utstyr monteres på hovedsenderen på Bokn i Rogaland, og etter hvert på alle landets 13 hovedsendere. På de øvrige 452 sendepunktene i basisnettet kreves det mindre utstyr enn på hovedsenderne.

De samlede kostnader med det nye TV-nettet vil komme opp i over 1 milliard kroner.

Det digitale bakkenettet skal etter planen tas i bruk gradvis – region for region – i løpet av en toårsperiode fra høsten 2007. Anne Karin Augland opplyser at NTV om en måneds tid vil gi informasjon om når nettet skal settes i drift i de enkelte regioner.

Flere TV-kanaler

Administrerende direktør Svein Aarvik i NTV lover i en pressemelding at det digitale bakkenettet skal gi Norges befolkning «et bredere TV-tilbud, med mange flere kanaler og bedre lyd og bilde». Dette gjelder alle som bruker antenne for å motta TV-signaler.

NTV eies av NRK, TV2 og Telenor Broadcast Holding med en tredel hver.

For å motta TV-signaler i det digitale nettet må brukerne skaffe seg en dekoder. Det er gitt løfter om at denne skal koste maksimum 1.500 kroner på tidspunktet når signalene i det nåværende analoge nettet blir slått av.