KRISTIANSAND: — Mandagen går med til rydding, sikring og avvikling av all byggevirksomhet, sier organisasjons- og personaldirektør Tom Syvertsen i Kruse Smith AS.

Firmaet har 250 ansatte som er fagorganisert, og dermed tatt ut i streik. Søndag og mandag har selskapet kun hatt fokus på å håndtere streiken.

8 av 10 streiker

— Vi har en relativt høy organisasjonsgrad i Kruse Smith, rundt 80 prosent av våre fagarbeidere er organisert, og de øvrige uorganiserte vil bli permittert, sier Syvertsen.

Hovedgårdstunet i Vågsbygd, der det bygges boligkompleks for eldre, Post- og Teletilsynet i Lillesand og det såkalte Golf-hotellet i Kragerø er blant de største byggeplassene der hammerslagene stilner denne uken.

— Vi har hatt en god dialog med de tillitsvalgte, og hvis det blir konflikter skal vi være veldig varsomme. Vi ønsker ikke å provosere frem noe, sier organisasjons- og personaldirektøren. Han minner om at streik er sjelden vare i byggebransjen.

Overrasket

— Dette er andre gangen det streikes i løpet av 50 år. Vi håper jo at partene kommer sammen igjen, men det er ikke godt å si hvor lenge konflikten kan vare. Vi trodde egentlig ikke det ville bli brudd i forhandlingene etter at kjernesaker som AFP og innsynsretten gikk glatt gjennom, men så dukket problematikken med tømmertariffen opp, noe som ingen hadde snakket om på forhånd.

Dermed var altså streiken et faktum.

Det vil likevel fortsatt bli utført arbeid på de ulike byggeplassene innen fagområder som lovlig kan fortsette, som f.eks. elektroinstallasjon.

Byggingen av kraftstasjonen på Hunsfos vil ikke bli berørt av streiken, heller ikke veiprosjektet Lyngdal-Flekkefjord.