KRISTIANSAND: Den eldste av jentene, 17-åringen som opprinnelig kommer fra Bergen, er dømt til fengsel i ett år. Seks måneder gjøres betinget med prøvetid på to år. Seks måneder gjøres ubetinget. Hun må også betale 15.000 kroner i erstatning til hver av de to kvinnelige miljøarbeiderne som var på vakt under overfallet, som fant sted i den private barnevernsinstitusjonen som Lillesand Prosjektet driver i Høvåg.

Yngstejenta på 15 år, opprinnelig fra Rogaland, slapp unna med samfunnstraff i 180 timer.

Også hun må betale de to kvinnelige miljøarbeiderne en erstatning på 15.000 kroner hver.

Aktor ønsket i utgangspunktet å straffe de to jentene strengere.

Ville rømme

De to barnevernsjentene hadde vært på «rømmen» da de i desember i fjor ble plassert i institusjonen i Høvåg.

De var begge påvirket av narkotika, for det meste amfetamin, og var i opposisjon til de to miljøarbeiderne som var på vakt natten overfallet og knivstikkingen skjedde.

De planla å rømme fra institusjonen ved å få de to miljøarbeiderne ut på gangen, true dem med kniv inn på toalettet og låse dem inne der.

De planla også å ta mobiltelefonene, slik at miljøarbeiderne ikke skulle få ringt om hjelp.

Men ting gikk ikke helt etter planen, og de to jentene endte med å bli tiltalt både for trusler, vold og knivstikking.

Miljøarbeideren som ble knivstukket, er i dag delvis sykemeldt og sliter med tungsinn og søvnproblemer.

Selv om det ikke var jentenes hensikt å bruke knivene til å skade de ansatte, legger retten til grunn at de begge var klar over at det forelå en nærliggende mulighet for at det kom til å bli en fysisk konfrontasjon.

Brutal handling

Retten finner det også klart at begge må dømmes for trusler. Handlingen var planlagt av dem begge i fellesskap, og det var 15-åringen som hentet kniven 17-åringen benyttet.

Retten er ikke i tvil om at trusselen var egnet til å fremkalle alvorlig frykt. I straffeutmålingen har retten lagt vekt på at barnevernsjenta fra Rogaland så vidt var fylt 15,5 år da forholdene ble begått. Hun har hatt en meget problematisk oppvekst med overgrep, relasjonssaker og rusavhengighet.

Selv om hun dømmes for alvorlige forhold, finner retten det klart at hun er for ung til å idømmes ubetinget fengsel.

I straffeskjerpende retning har retten først og fremst lagt vekt på den brutalitet og hensynsløshet som ble utøvd mot de to ved institusjonen, og de store påkjenninger disse ble utsatt for.

Massevoldtekt

17-åringen er offer i en massevoldtekt som fant sted i en leilighet i Oslo i fjor. I desember ble fem utenlandske menn dømt til fengselsstraffer for voldtekt mot 17-åringen og en annen kvinne.

Retten fant det imidlertid klart at hun til tross for den forferdelige opplevelsen ikke bør idømmes samfunnstraff. Her ble det vist til at de straffbare forholdene er alvorlige, og at 17-åringen på grunn av rusmisbruk heller ikke anses egnet for slik straff.

Retten har i formildende retning lagt vekt på at også hun har hatt en vanskelig oppvekst, og at hun har kommet med en uforbeholden tilståelse for det meste av de forholdene hun er dømt for.

Dommer i saken har vært Lars Christensen.