MANDAL VESTNES— Etter ran og masse innbrudd er det godt å kunne gå hjem fredag ettermiddag og føle seg noenlunde trygg på at intet skjer, sier daglig leder for Narvesen i Mandal, Arild Fredriksen.Han har innført en rekke tiltak for å hindre innbrudd og ran i kiosken sin. Søndag kveld skjedde nok et ran i Mandal, denne gang på Shell Vestnes. Dette er det tredje ranet på denne bensinstasjonen de siste årene, og igjen var beløpet helt bagatellmessig.Siden 1997 har det vært ti ran i byen, langt i overkant av hva man kan forvente i en liten by som dette. Det dreier seg om tre bankran, fem bensinstasjonsran, et kioskran og et butikkran. I seks av tilfellene er gjerningsmann tatt. LITE PENGER.

At Shell på Vestnes igjen er ranet, synes daglig leder Henrik Ranudd er ille. - Vi sikrer oss så godt vi kan med så lite penger som overhodet mulig i kassen, sier Ranudd.Han eier stasjonen sammen med stortingsrepresentant Åse Schmidt, som vi ikke fikk tak i i går. Hos Narvesen opplevde Arild Fredriksen fem innbrudd på kort tid. Da det i tillegg var et ran, gjennomførte han en rekke tiltak, som port foran inngangspartiet og stengsler foran vinduene. - Dessuten har vi innført strenge rutiner på hvor mye som er i kassen. Nå er det slik at er det over 3000 kroner, slutter kassen å fungere. Dermed må betjeningen putte pengene i en safe som står under disken. Den har en forsinkelseslås, slik at det tar lang tid å åpne den, og det blir dermed lite attraktivt å true til seg penger derfra, forteller Fredriksen.Pengene blir med jevne mellomrom tatt inn i en større safe i bakrommet. Safen som har en enda lengre forsinkelse på låsen.- Det har kostet over 100.000 å innføre alt dette, men det er det verdt. Det kostet meg mye mer å ha innbrudd og ran på grunn av egenandelen hos forsikringen, sier Fredriksen, som også har sendt de ansatte på ranskurs. TAR PÅ ALVOR.

Hos Sparebanken Pluss i Mandal fikk de smertelig erfare hva ran medfører i 2004. Med et halvt års mellomrom ble banken ranet to ganger. Flere av de ansatte har traumer, og noen sliter fortsatt etter å ha blitt truet med våpen.- Ut over å følge opp de ansatte, innførte vi enda strengere rutiner på hvor mye som er i kassene i banken. Nå er det helt minimalt med kontanter ute, og i alle fall så lite at det ikke står i noen stil til den risikoen en raner tar ved å rane, sier banksjef Kåre Aanensen.Hvorfor så mange ran rammer Mandal, har ikke politistasjonssjef Nils Olaf Holbek noen teori om.- Men mitt inntrykk er at næringslivet tar på alvor å forebygge ran, sier han.Derimot føler han at kvaliteten på kameraovervåkningen kunne vært bedre flere steder. - Når kvaliteten er dårlig, gjør det vårt etterforskningsarbeid vanskeligere, sier han.Tekst: Jarle R. Martinsenjarle.martinsen@fvn.no - 38 27 17 45