Kristiansand — Dette er tull og vas. Jeg har kvitteringer for det aller meste, sier 28-åringen.Kvinnen er gift og står oppført med en vanlig skattbar lønnsinntekt i fjor på 196.000 kroner.For to uker siden fant politiet merkevarer for mellom 60.000 og 100.000 kroner fra to MX Sport-butikker i Kristiansand og Vennesla samt Spieler Sport og Aage Johanson Sport i Kristiansand.Saken er under etterforskning, og kvinnen er ikke dømt.Sportsbutikker har ofte ikke alarm på varene, og opplyser at profesjonelle tyver dessuten vet å unngå dem med spesielle poser. spesielt.

I går fikk Rune Vikøyr ved MX Sport på Vågsbygd senter tilbake ti jakker og en bukse til rundt 26.000 kroner til sammen fra politiet. Da hadde han selv etterforsket og servert saken på sølvfat til politiet.- For to uker siden merket vi at noen jakker var borte, og så gjennom videoene. Vi så en flott dame i fint tøy stappet tøy i posene. Hun var her ti minutter, og snakket to ganger med betjeningen. Det er veldig spesielt, sier Vikøyr.Senterets videobilder viser likens at kvinnen kommer til senteret med to tomme poser fra senterets Geheb-konditori. Like etter spaserer hun ut med fulle poser.- De fleste tyvene tar vi på vei ut døra. Dette var svært profesjonelt gjennomført, sier Vikøyr.Med klare bilder klarte Vikøyr å spore opp kvinnen, og dro hjem til henne uten å ringe på.- Det var kanskje på kanten, men da jeg kikket inn gjennom vinduet på ytterdøren, så jeg mange dyre jakke der inne, forklarer Vikøyr. iskald.

Med video, identitet og et vell av opplysninger troppet han opp hos politiet, som like etter tok beslag i et 30-talls jakker og annet tøy hjemme hos kvinnen.Vikøyr roser politiets innsats, og etter hvert kimte det også i andre telefoner:- Hun må være veldig flink. Vi oppdaget aldri at tøyet var borte før politiet ringte. Og ganske riktig: Jakkene politiet hadde var tatt fra oss, sier daglig leder Harald Kimestad hos Aage Johanson.Han kan knapt fortstå hvordan fem-seks dyre Arc'teryx-jakker til 5000 kroner stykket kunne forsvinne uten at det ble oppdaget.- Jakkene er det råeste du kan få i fjelltøy. Det er bare vi som selger disse canadiske plaggene i Kristiansand. Dette kan ikke ha vært gjort på én dag. Hun må være iskald, for dette er en tøff jobb, sier Kimestad.- Mange tyver forsvarer handlingene sine med at vi er forsikret. Det er feil. Svinnet er rent tap. Vi må selge jakkene på tilbud, selv om de neppe er brukt mer enn høyst én gang, sier Rune Wikøyr. Innrømmer noe.

28-åringen innrømmer å ha tatt seks gjenstander. Resten mener hun å ha betalt.- Ja, jeg er veldig glad i slike jakker. Jeg har brukt store beløp på dem. Jeg har tatt seks gjenstander fra MX Sport i Vågsbygd. Alt det andre har jeg kvitteringer for. Dette er tull og vas. Jeg kommer til å få det igjen, sier kvinnen.Tekst: Ole Dag Kvammeole.dag.kvamme@fvn.no - 95 20 18 55