ARENDAL: Politioverbetjent Magnar Heggernes, som er trafikkoordinator ved Agder politidistrikt, mener flere leger for lett gir legeattest til eldre, ifølge Agderposten.

— Vi har nok inntrykk av at flere leger dessverre er for slepphendte med å gi ut legeattester. Vi får en del henvendelser fra pårørende som er bekymret for at det skal skje noe med sjåføren eller andre i trafikken, sier han til avisen.

Falt i bakken

Mandag ettermiddag ble en 77 år gammel mann stoppet ved Harebakken i Arendal, etter at han hadde kjørt opp på en fortauskant. Mens mannen snakket med politiet utenfor bilen, falt han i bakken på grunn av sin fysiske tilstand, ifølge politiet.

— Han skulle ikke hatt førerkortet, men det er legen som skriver ut helseattesten. Mannen fikk førerkortet beslaglagt. Familien hans takket oss for at vi stoppet mannen, sier operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Tirsdag formiddag ble nok en eldre bilfører fratatt førerkortet etter at han brukte store deler av kjørebanen på E 18 ved Grimstad. Den 86 år gamle mannen fra Kristiansand kjørte i perioder i 40 kilometer i timen i 70-sonen.

Etter fylte 70 år

Sjåfører må ha legeattest som bekrefter at de er i helsemessig stand til å kjøre bil etter at de har fylt 70 år.

— Jeg har sett en legeerklæring hvor det sto at vedkommende kun måtte kjøre på kjente veier. Men i slike tilfeller må sjåføren nektes å kjøre bil. Jeg skjønner godt at det er en vanskelig avgjørelse for legene å ta. For mange vil det oppleves som en stor belastning å få kjøreforbud, men i en større sammenheng må den øvrige trafikken være avgjørende, sier Heggernes, som uttaler seg uten å kjenne konkret til de to tilfellene de siste dagene.

Politioverbetjenten opplyser imidlertid til Agderposten at det som oftest må en hendelse til for at politiet skal beslaglegge førerkortet til en person.

141 fikk lappen inndratt

Leger har plikt til å advare, eventuelt gi forbud mot å kjøre, til personer som ikke tilfredsstiller helsekravene til førerkort. Ifølge tall fra fylkeslegen i Aust-Agder, som Agderposten gjengir, var det i fjor 141 personer som fikk inndratt førerkortet av helsemessige årsaker.

Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen tror det er mange leger som ikke er klar over at de kan nedlegge kjøreforbud til pasienter grunnet helsemessige årsaker. Men hun mener at de eldre blir ivaretatt.

— Når det gjelder legenes oppfølging av eldre og bilkjøring har jeg ingen grunn til å tro at dette ikke blir ivaretatt, sier Syvertsen, som påpeker at legen kun kan vurdere de faktiske medisinske forhold til sjåføren.