KRISTIANSAND: — Føreren ville ikke stanse for kontroll, og dermed tok våre folk opp jakten på ham, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Per Lauvnes, til fvn.no.

VIDEO: Biljakten: — Det kunne vært unger i veien

VIDEO: Se intervju med øyenvitne: — Jeg så bilen i lufta

VIDEO: Se bilder fra ulykkesstedet

BILDESERIE: Se den dramatiske pågripelsen sekund for sekund

Den ville kjøreturen med politiet på slep startet i Kongsgård Allé på Lund like før klokka 13 torsdag. En patrulje som var i området ønsket rutinemessig å stanse bilen for kontroll av både fører og kjøretøy.

Kjørte østover først

— Mannen, som er 23 år, stakk av mot Østre Ringvei og fortsatte E 18 til Timenes, hvor han snudde og kjørte innover mot byen igjen, sier Lauvnes.

På vestsiden av byen valgte mannen å kjøre mot Vågsbygd, før ferden endte i Lumberkrysset klokka 13.13. Der ble bilen stående på tvers etter at føreren skal ha forsøkt å presse seg forbi en annen personbil.

Mannen ble umiddelbart pågrepet av politiet, som først knuste ruten og dro føreren ut. Hans kjæreste (19), som var passasjer i bilen, måtte tas hånd om av ambulansepersonell. Også sjåføreren blir sjekket av helsepersonell, men ingen av de to i bilen skal ha blitt alvorlig skadet.

Utvidede prøver

  • Vi mistenker nå mannen for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand, og han tas inn til utvidede prøver, sier Lauvnes.

Flere politipatruljer deltok i jakten, som foregikk i høy fart på E 18 og E 39 gjennom Kristiansand, og videre ut i Vågsbygd. Nå blir jakten rapportert til Spesialenheten for politisaker.

— Jeg kan ikke si noe om farten, men etter som dette har vært en sak hvor det har oppstått personskader etter en politiforfølgelse, rapporteres saken til Spesialenheten. Det er allerede gjort, sier Lauvnes.

VIDEO: Se bilder fra ulykkesstedet

BILDESERIE: Se den dramatiske pågripelsen sekund for sekund Så Golf i lufta

Ole-Christian Dahl var første vitne på stedet og stod bare metere unna da dramatikken utspant seg.

— Jeg stod parkert på YIT, da jeg hører masse sirener og et stort smell. Da jeg kikket opp så jeg en Golf suse gjennom luften og lande på taket, før den rullet rundt på dekkene igjen, sier Ole-Christian Dahl til fvn.no.

Han mener mannen i bilen som politiet jaget prøvde komme seg forbi en stasjonsvogn, og krasjet med den da det ble for trangt å komme forbi mellom fortau og midtrabatt.

— Politiet slo inn rutene på bilen og dro ut den mannlige sjåføren før de la ham i jern. Den kvinnelige passasjeren i golfen ble tatt på båre og brakt til sykehus med en ambulanse som kom cirka fem minutter senere, sier Dahl.

Stiller seg kritisk til politiet

Leder for NAF trafikksikkerhet, Ole O. Berge, stiller seg kritisk til om det virkelig var nødvendig av politiet å sette i gang med jakten.

— Jeg mener at de kunne løst situasjonene på en bedre måte. Jeg tror ikke det var nødvendig å sette i gang med en biljakt gjennom Kristiansand, sier han til fvn.no.

Leder for operasjonssentralen i Agder politidistrikt, Svein Vasby, har dette å si når han blir konfrontert med uttalelsene til Berge:

— Det får han mene.

- Men foretar dere noen vurderinger før dere følger etter en bil slik som dere gjorde i går?

— Selvfølgelig gjør vi det. Alle har plikt til å stoppe for politiet når det bli signalisert, og dersom ikke det blir gjort vil vi vurdere å kjøre etter. Ut over det så er også det faktum om det er mistanke om andre straffbare forhold være med på bestemme hvor lenge vi følger etter bilen, og hvordan dette blir gjort. Vi vurderer alt vi gjør opp mot fare, og dette er en løpende vurdering som må foretas hele veien ut i fra forhold, hastighet, trafikk osv, forklarer Vasby.

- Kan du si noe om hvilke vurderinger som lå bak i gårsdagens situasjon?

— Nei det kan jeg ikke for saken er under etterforskning, og detaljer om enkelthendelser er det ingen her i politiet som uttaler seg om.

Her, mellom Lumberkrysset og rundkjøringen ved bensinstasjonen ved Trekanten, endte biljakten.