— Det snør her nå, og det skal det gjøre hele helga. Temperaturen er på minus seks grader. Forholdene er fine, men det er meldt en del vind. Avhengig av hvor sterk den blir kan det påvirke opplevelsen av å være i fjellet, sier daglig leder Johan Olav Brakestad ved Hovden Skisenter til fvn.no.

Hovden kan få vind opp mot stiv kuling i helga. Det vil blåse 10-15 meter i sekunder.

Det meldes om et snøfall på 40 cm i løpet av helga.

— Vi venter ikke å få så mye snø. Det er slik at når vinden går mer mot øst her, pleier vi å få mindre snø enn det meteorologene melder. Vi må være fornøyde dersom vi får halvparten av det prognosene sier, altså 20 cm, forklarer Brakestad.

Åpner Breivelia

I tillegg til at det har kommet noen centimeter natursnø i dag, har Hovden fått produsert nok kunstsnø de siste dagene til å kunne åpne løypene Fjellrypa og Breivelia. Åpningen har tidligere blitt utsatt på grunn av ustabile værforhold.

— Nå sier driftslederen her at løypa er klar til å åpnes på lørdag, og det er en stor nyhet for oss. Vi må imidlertid ta forbehold om vinden. Dersom det blåser 18 meter i sekundet eller mer kan vi ikke åpne heisene. Vi håper ikke været skal ødelegge for oss igjen, sier Brakestad.

Løypene har en total lengde på 2700 m fra toppen av Nos og ned til Breivevatn. Dersom alt går etter planen med åpning i helga, vil Hovden ha minst 11 løyper åpne.

- Skikkelig vinter

På Brokke er tre av fem bakker åpne, men alpinsenteret håper å kunne ha alle bakkene åpne på søndag, på grunn av snøfallet som er ventet i løpet av helga.

— Nå har det endelig blitt skikkelig vinter her. Det er snø i lufta hele dagen, og vi venter 40 cm nysnø i helga og mer videre fremover i neste uke, sier daglig leder Jan Wojtaszek ved Brokke Alpinsenter.

På Brokke er det meldt lite vind i helga, og Wojtaszek mener folk vil få noen fine dager i bakken.

— Det er flotte forhold i bakken, og noe av det beste er at det er nesten vindstille, sier han.

Sludd langs kysten

Alle alpinsentrene på Sørlandet er åpne i helga, og vil kunne nyte godt av snøfallet. Det kan noen steder komme over 40 cm med nysnø. I indre strøk av Agder er det meldt hele 60-80 cm snø.

På kysten vil nedbøren i helga komme mest som sludd og regn. Temperaturene vil ligge på 1-3 plussgrader, mens det blir minusgrader i fjellet. Det kan komme en god del vind.

— Langs kysten vil det blåse fra frisk bris til liten kuling, men vinden kan komme opp i stiv kuling vest for Lindesnes og på fjellet, sier meteorolog Beate Tveita i Storm Weather Center til fvn.no.