LISTA: — Vi håper å kunne ha alt ferdig i 2009, sier avdelingsleder Inge Eikeland ved Vest-Agder-museet Lista. Planene om å samle museumsdriften i Farsund til et nytt hovedsete har pågått i mange år.

Tre bygg

Listas unike kulturhistorie skal dermed presenteres gjennom utstillinger og aktiviteter. Totalt skal det nye museet inneholde tre bygg, på til sammen 850 kvadratmeter. Inne på Norberg Fort er bygningsarbeidere i full sving med å renovere tyskernes gamle forlegningsbrakke. Her skal det bli undervisningsrom for skoleelever og lokaler for faste utstillinger. Det gamle garasjeanlegget som står like ved, skal trolig rives og erstattes med nybygg.

— Opprinnelig var planen å renovere denne bygningen, men på grunn av dårlig forfatning tyder alt på at det nå reises et nybygg i stedet, forklarer daglig leder ved Nordberg Fort, Hans Christian Lund. Dette bygget skal gi rom for resepsjon, museumsbutikk, kafé og lignende.

— Det tredje bygget blir uansett helt nytt. Dermed får vi mulighet til å få et brannsikkert bygg, som også innfrir kravene til den rette luftfuktigheten, sier Eikeland. Dermed har han godt håp om å få tilbake eller låne en del av de mange bronsealderfunnene på Lista. De ligger i dag magasinert eller utstilt ved Kulturhistorisk Museum i Oslo, og kan kun stille ut under strenge krav til sikkerhet og luftkvalitet.

Deler regningen

I dag består Vest-Agdermuseet-Lista av 21 bygninger spredt i hele Farsund kommune. Hovedavdelingen ligger nå like ved Vanse kirke, men det nye hovedbygget skal være Nordberg fort. Museumsprosjektet finansieres av Vest-Agder fylkeskommune og Farsund kommune, som deler regningen i to.

I 2006 ble det gjennomført en idékonkurranse for utvikling av den eksisterende bygningsmassen på Nordberg Fort og områdene rundt. Løsningen som ble valgt var Fortissimo, fra sivilarkitektene Arne Åmland og Nina Stokset Nilsen, samt kulturprodusent Alf Waage.