VALLE: Det har vakt stor forbitrelse blant fuglevenner og Valle kommune at Statnett har fått lov av Fylkesmannens miljøvernavdeling til å bråke med snøscooter rundt ei høyspentmast i Setesdal Vesthei for å hindre et kongeørnpar i å legge egg i et reir like ved. Hensikten er å jage ørnene til en annen reirplass for å hindre en fugletragedie.

Fugletragedie

Nå kan fugletragedien være rett rundt hjørnet. I alle fall om anleggsvirksomheten rundt ørnereiret til slutt blir så stor at ørnene forlater reiret. Anleggsleder Gisle Strøm i Statnett bekrefter overfor Fædrelandsvennen at nå er det et egg i ørnereiret.

Fortsetter

– Vi fortsetter med snøscooterkjøringen som før. Det har vi gitt Norges vassdrags— og energidirektorat melding om, sier kommunikasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen i Statnett til Fædrelandsvennen. Statnett mener man har lov til dette ifølge paragraf 4 i lov om motorferdsel i utmark.

Dilemmaer

– Denne saken er stappfull av dilemmaer, sier miljøvernsjef Reidar Malm hos Fylkesmannen i Aust-Agder. Derfor er nå saken om Statnetts «ørnejakt» overlatt til Direktoratet for naturforvaltning. Valle kommune har bedt om juridisk vurdering av saken og truer med å politianmelde Statnett.

Malm sier at i denne saken er det sterke samfunnsinteresser, her er verneinteresser, her er forholdet til viltlov og snøscooterbruk. Et nytt sikkerhetsaspekt er også inne i bildet, ifølge Malm. Helikopterpiloter frykter kollisjon med ørneparet.