AGDER: – Vi tar dette alvorlig, og arbeidet som er startet nå går ut på å kartlegge utbredelsen. Undersøkelsene vil danne grunnlag for videre arbeid, og eventuell vurdering av vaksinering, sier Ann-Christin Skretting, fungerende regiondirektør i Mattilsynet Rogaland og Agder.

Tar blodprøver

Det var i går ettermiddag Mattilsynet fikk beskjed om at fire av 280 tester av melk hadde gitt positive svar på blåtungeprøvene. Det videre arbeidet med å ta blodprøver av disse storfebesetningene starter i dag, og det endelige resultatet vil komme i løpet av kommende uke. Hvor de fire storfebesetningene er, vil ikke Skretting ut med, ut over at det er innenfor de to Agderfylkene, Rogaland og deler av Telemark.

– Det vil vi ikke si siden vi ikke har fått endelig svar på blodprøvene, og fordi vi vil unngå unødvendig uro. Det er nemlig ikke uvanlig at det er falske positive analysesvar på tankmelk, sier hun. Av samme grunn vil hun heller ikke ut med hvor de 280 prøvene er tatt. Men fylkesleder i Vest-Agder Bonde— og Småbrukarlag, Hans Jørgen Snerling, tror det er sannsynlig at prøvene er tatt i Vest-Agder. Nærmere bestemt innen en radius på 20 kilometer rundt gårdene i Vigmostad og på Lista hvor sykdommen allerede er påvist.

– Sånn var det i alle fall tenkt fra begynnelsen av, og det er jo mer enn nok å ta prøver av med de 1000 besetningene som er her i området, sier han.

All melk sjekkes

Skretting sier at det nå er viktig for dem å kartlegge hvor smitten befinner seg, og vurdere videre om vaksinasjon blir nødvendig. Derfor skal all melk som leveres til meieriene i Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland nå kontrolleres.

Også Snerling ser nødvendigheten av at gårdsbrukene på Sørlandet undersøkes så raskt som mulig.

– Det er viktig at en får kommet raskt i gang med eventuell vaksinering, for at vi ikke skal bli hindret i å slippe dyrene ut på beitene i sommer, sier han.

– Hvilke konsekvenser kan dette ha for Agder-bøndene?

– Det er så mange spørsmål i dette, og så er det en helt ny sykdom i Norge. Men jeg har ringt veterinærer i Danmark og Sveits for å høre om deres erfaringer med sykdommen. De sier at de har vært borte i verre sykdommer enn blåtunge, sier han. Dødeligheten som følge av sykdommen varierer. I Nord-Europa er dødeligheten rundt 30 prosent.