BYGLAND: Ordføreren sier han er kjent med planene, men først om Utlendingsdirektoratet (UDI) godkjenner anbudet fra Tokla AS, vil kommunen ta fatt i saken.

– Det er større utfordringer i mindre bygder enn i byer. Da må vi drøfte om det kommunale apparatet kan drifte et slikt mottak, og om vi kan gi de tilbudene som forventes av oss, sier han.

Austad sier at han har fått negative tilbakemeldinger mot asylmottaket fra enkelte bygdefolk på grunn av tragedien som skjedde på skoleplassen i Bygland i sommer der en iraker knivdrepte sin fraseparerte kone. Men han avviser at man dermed kan si at dette er den generelle holdningen blant byglendingene.

– Det er jo dumt å la hotellet stå tomt når anleggsfolkene vi huser i dag flytter nordover i Setesdal etter nyttår. Derfor er vi interessert i å leie ut hotellet til Tokla AS som har levert inn anbud til UDI om å være driftsoperatør for asylmottak, sier Knut William Bygland til Fædrelandsvennen.

Han tror bestemmelsen om lokalisering vil skje raskt siden det er et stort behov for asylplasser.

Bygland sier at han har planer om å seksjonere hotellet i leiligheter, men siden hans erfaring med Bygland kommune er at slikt tar tid, regner han med to til tre års planleggings— og godkjenningstid. I den tiden vil han benytte anledningen til å tjene penger på anlegget ved å tilby plasser for i alt 100 asylsøkere. Dette vil gi kreve fem ansatte.