Kristiansand: – Det er ikke eier som har skapt dette problemet, det er oss. Å beklage at vi ikke får mer penger, er fryktelig nær å abdisere. Kassen er tom, vi får ikke større kreditt. Vi har brukt penger vi ikke har. Vi er i en tvangssituasjon, sa styreleder Peder Olsen da styret ved Sørlandet sykehus diskuterte de elendige tidene for sykehuset.

Samtidig som sykehuset produserer mer enn andre, er det røde tall og røde lys over nesten hele linja, men økonomidirektør Per B. Qvarnstrøm hadde følgende trøst til styremedlem Per Sigurd Sørensen, ordfører i Kristiansand, som fryktet hva som kunne skje i verste fall:

– Vi er et sykehus og kan ikke bli slått konkurs, men situasjonen er prekær, sa økonomidirektør Per B. Qvarnstrøm.

KONTROLL GIR FRIHET.

I sommer kalte styreleder Hanne Harlem og administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sørøst ledelsen ved Sørlandet sykehus inn til ekstraordinært møte for å fortelle at man holder igjen penger på grunn av for dårlig styring ved Sørlandet sykehus.

Selv med et budsjett på minus rundt 100 millioner kroner, styrer sykehuset mot nærmere det dobbelt av dette, hvis man ikke får kontroll.

En rekke styremedlemmer ønsket i ulike vedtak i går å beklage at man ikke får mer penger av Helse Sørøst og Stortinget. Men styreleder Peder Olsen, som også er konserndirektør i Helse Sørøst, nektet å bli med på bønnen.

– Dere må forstå at vi for hver dag som går bruker vi penger vi ikke har. Vi er i denne situasjonen fordi helseforetaket har drevet med underskudd i årevis, og brukt opp kassakreditten. Det er bare én vei ut av dette, og det er å ta kontrollen tilbake. Kontroll gir frihet. Vi må også være villig til å se om vi produserer for mye helse. Vi produserer over gjennomsnittet. Det er fryktelig dyrt. Kanskje må vi redusere aktiviteten, sier styreleder Peder Olsen overfor et fortvilet styre i Sørlandet sykehus i går.

Folkevalgte, profesjonelle styredeltakere og tillitsvalgte klarte ikke bli enige om veien videre for det fullstendig skakkjørte helseforetaket i går. Utfordringene står i kø, og styret satte av to dager 23. og 24 september for å finne ut hvordan skuta skal komme på rett kjøl.

– DYPT FRUSTRERT.

Styreleder Peder Olsen mente han drev styreopplæring. Tillitsvalgte, og følte seg overkjørt. De opplever at Sørlandet sykehus får altfor lite av Helse Sørøst i forhold til andre.

– Vi er dypt frustrert. Vi er nesten satt under administrasjon. Vi må følge dekreter fra Helse sørøst enten vi vil eller ei , sier Jan E. Jørgensen.

Styreleder Olsen avviser dette overfor Fædrelandsvennen:

– Vi er ikke satt under administrasjon. Men eg har behov for at styret skal ta ansvaret. Nå taper vi frihet, og må ta kontroll. Jeg akter å gjøre det, og kommer til å gjøre det, sier styreleder Olsen.

Ta dette som en undersak i raster:

PROBLEMENE.

Selv om sykehuset produserte mindre i fjor, øker underskuddet i foretaket.

Rundt 14.000 mennesker står til enhver tid på ventelister for behandling på sykehuset. Nå må de vente lenger enn der lovet, og dette gjelder særlig rehabiliteringspasienter, psykiatri, rus, og øre-, nese-, halspasienter. Sykehuset mangler oversikt, men stadig flere blir ikke innkalt på tiden de er lovet.

Sykehuset får som kjent ikke kontroll på utgifter til pasientreiser, som i år trolig vil koster nærmere 120 millioner kroner. Styreleder Peder Olsen trodde ikke et eget transportkontor ved sykehus kunne overta fastlegenes rekvisisjoner, men tror i stedet på at pasienter fra ulike deler av fylkene må kalles inn på bestemte dager, slik at transporten blir samkjørt. – Vi trenger en holdningsendring. Reiser for mange med drosje, må vi legge ned senger, så enkelt er det, sier Olsen.

Kassakreditten er økt til 350 millioner kroner, men er helt oppbrukt. Onsdag havarerte en hjertemaskin til åtte millioner kroner i Arendal, men det finnes ikke midler til å erstatte den. Sykehuset betaler 20 millioner kroner bare på grunn av oppbrukt kassakreditt i året. – Dette kan ikke fortsette, sa Qvarnstrøm.

Helse Sørøst holder derfor tilbake 20,2 millioner kroner, som skulle gått til radiologi. Fædrelandsvennen har skrevet flere ganger om krisen på røntgen, som dermed bare fortsetter.

Helse Sørøst holder også tilbake 12 millioner til et odontologisk senter. Videre tvinger Helse Sørøst Sørlandet sykehus til å søke ”i hver enkelt tilfelle”, når man ønsker å bruke penger fra bygninger man holder på å selge.

Konsekvensen er at en rekke planlagte og høyt prioriterte prosjekter må utsettes. Spesielt nevner økonomidirektøren oppussing av gamle operasjonsstuer og mammografiutstyr.

– Vi trenger minst 20 millioner for å komme i land. Det er ganske alvorlig, vi må ha investeringsstopp, men det ligger mye nedkjørt utstyr her, sa Qvarnstrøm.