AGDER: I Rogaland politidistrikt har samtlige 48 polititjenestemenn i den spesialtrente utrykningstroppen varslet at de ber seg fritatt fra jobben. Mangel på risikotillegg er hovedårsaken, og politiet i Agder kan få lignende problemer. Foreløpig har det ikke gått så langt.

— Uansett om det er planlagt eller ikke planlagt overtid, så er det vanskeligere å få tak i folk. Man må jo være kreativ ved å forskyve mannskaper og være litt kreative. Foreløpig har det ikke fått noen dramatiske konsekvenser, men det gir jo noen utfordringer, forteller personalsjef i Agder politidistrikt, Reidar Heivoll, til fvn.no.

Les også: Vurderer å ansette ufaglærte

Flere steder har politifolk og deres tillitsvalgte gitt klart uttrykk for at motivasjonen forsvinner hvis regjeringen ikke klarer å få til et nytt risikotillegg for tjenestemennene. Fagforeningen hevder imidlertid at det ikke er noen aksjon på gang.

— Det er ikke lett å svare for hva som skjer, dette er ikke noe Politiets Fellesforbund har noe med å gjøre, sier hovedtillitsvalgt for politifolkene i Agder politidistrikt, Ernst Olav Lunde, til fvn.no.

Lunde mener at politifolk tidligere har vært svært fleksible for å få til en god polititjeneste, men bekrefter at mange politifolk velger å ikke ta overtidsvakter.

— Svært mange har nå begynt å sette seg inn i regelverket. Politiet har dispensasjon fra Arbeidsmiljøloven og mange har vært svært smidige for å få til at hjulene skal gå rundt. Nå er det ikke mye smidighet igjen, sier Lunde.

Les også: Vil ikke jobbe 17. mai

Og smidigheten har også ledelsen i Agder politidistrikt begynt å merke på kroppen.

— Vi har fått tilbakemelding fra noen driftsledere som sier at det er vanskelig å få folk til å stille på overtid. Det det blir tydeligere at det er vanskeligere å få tak i folk, sier Heivoll.

Heivoll legger til at de i liten grad har vært nødt til å beordre politifolk på jobb den siste tiden.