HÅ: I dag ble de nye enmannscellene på Åna fengsel på Jæren offisielt åpnet av justisminister Knut Storberget.

De utskjelte firemannscellene, hvor mange sørlendinger opp gjennom årene har sonet, er historie.

Nokas-raner Erling Havnå fra Arendal er en av de innsatte som nå har fått celle med flatskjerm, støyisolering, eget toalett og flisbelagt bad, ifølge Dagbladet.no.

— Dette er helt klart luksuriøst. Jeg fortjener ikke å sone under slike forhold. Jeg burde sitte i et fuktig hull, sa Erling Havnå til Dagbladet da han viste fram cella si.

- Tilbakefallet redusert

Havnå fikk besøk av justisministeren da de nye cellene ble vist fram.

- Jeg mener at dette ikke er for fint. Vi har alt å tjene på å bedre fengslenes fysiske fasiliteter. Denne regjeringen har investert milliarder i fysisk opprusting av fengslene. Dette bidrar til langt bedre rehabilitering og at tilbakefallet til kriminalitet blir redusert, sier Storberget.

Ved å «begrave» firemannscellene holdt Knut Storberget et flere år gammelt valgkampløfte. «Om jeg kommer til makta, skal firemannsrommene ved Åna fengsel bort,» sa justispolitikeren i opposisjon, mens Odd Einar Dørum var justisminister.

Forbryterskole

Etter fem år som justisminister kunne Storberget torsdag klippe snoren for de nye enmannscellene, til stor glede for fengselsledelsen. Assisterende fengselsleder Leif Magne Viste mener firemannscellene nærmest har vært en forbryterskole.

— I mange år har vi arbeidet for å få slutt på disse cellene. Verken for ansatte eller innsatte var det gunstig å samle fire i en celle. Alle mulige typer kriminalitet har vært samlet på samme celle. For unge lovbrytere kunne det nærmest bli som en forbryterskole. Mange unge så opp til de mer garvede forbryterne, sier Viste til Jærbladet.

- Våre naboer

Ombyggingen ved fengselet har også gitt mindre avdelinger. Ved alle de fem nye avdelingene er det ti celler.

— Dette gir bedre arbeidsforhold for de ansatte og større muligheter til å gjøre en bedre jobb med de innsatte. Vi får gi tettere oppfølging, noe som er en fordel for oss alle. Det er viktig å huske på at dette er naboene våre som skal ut igjen, sier Viste.