— Vi er meget godt fornøyd med dommen i Kristiansand tingrett, sier advokat Jens Freuchen, som prosederte saken for advokat Nagy.

Katrhina Nagy var ansatt hos advokat Stefanussen da hun ble oppsagt.

Nagy reiste søksmål mot Stefanussen med krav om at retten kjente oppsigelsen usaklig. Tingrettsdommer Gunnar S. Andreassen har i sin dom vært enig med Nagy om at hun ble usaklig oppsagt.

Samtidig har tingretten dømt Stefanussen til å betale advokat Nagy 400.000 kroner i erstatning. Nagy er også tilkjent saksomkostningene.

Av dommen som er avsagt i tingretten fremgår det at advokat Stefanussen hadde likviditetsproblemer, og at han reduserte både grunnlønn og bonus til advokat Nagy, som var ansatt som advokatfullmektig. Det vises til at Stefanussen ensidig endret lønnsbetingelsen i arbeidsavtalen uten at dette var forankret i rasjonaliseringstiltak eller driftsinnskrenkninger. Tingretten skriver blant annet at ”oppsigelse av en arbeidstaker er et drastisk tiltak og forutsetter at andre mindre inngripende tiltak har vært forsøkt. Retten kan vanskelig se at det har vært tilfelle i nærværende sak. Det synes som en viktig årsak til likviditetsproblemene var at firmaet hadde dårlige faktureringsrutiner. En annen årsak synes å være at firmaet hadde problemer med å fordele den gode sakstilgangen mellom advokatene på en hensiktsmessig måte”.

Retten har ut fra en helhetsvurdering funnet at Stefanussens oppsigelse av Nagy var usaklig. Av erstatningssummen på 400.000 kroner utgjør 30.000 en oppreisning. Retten bemerker blant annet at det kan oppfattes negativt utad for advokat Nagy at hun ble oppsagt, og det er bakgrunnen for oppreisningserstatningen. Det bemerkes også at lønnsbetingelsene ble endret kort tid etter at at Nagy hadde fått oppjustert lønnen, og at hun i den forbindelse fikk et særdeles godt skussmål fra sin arbeidsgiver.

Advokat Stefanussen er også dømt til å betale nesten100.000 kroner i saksomkostninger til sin tidligere advokatfullmektig.