VENNESLA: — Vi har hatt en del innbrudd i løpet av sommeren og høsten. Blant annet har vi hatt svært mange hytteinnbrudd, sier lensmann Arne Sundvoll ved Vennesla og Iveland lensmannskontor.

Sundvoll har ikke oversikten over hvor mange det dreier seg om, men sier at det siden juni og frem til nå har vært flere innbrudd enn normalt. Politiet tror det er personer var distriktet som står bak de fleste av hytteinnbruddene.

— Flere er dømt og varetektsfengslet den siste tiden. De som er tatt er fra Kristiansand, Vennesla og Iveland, sier Sundvoll, som legger til at politiet har flere mistenkte i kikkerten.

— Disse er tatt for en del forhold tidligere, men vi mener de står bak også andre saker, sier Sundvoll.

Ifølge lensmannen stjeles det blant annet elektriske artikler, drikkevarer og kjøretøy. Fra de mer velutstyrte hyttene kan tyvene fort få med seg verdier for opp mot 100.000 kroner.

Tror østeuropeere står bak butikkbrekk

I løpet av fire dager i slutten av september ble det stjålet varer for store verdier fra gullsmedbutikken Perlemor og Mobildata i Skolevegen i Vennesla. Disse to innbruddene tror politiet kan være utført av utenlandske kriminelle.

— Vi har ikke fått noen løsning på denne saken ennå. Vi har funnet noe dna-materiale som kan føre frem, men har ikke fått svar på prøvene foreløpig, sier Sundvoll.

Selv om politiet mistenker østeuropeere utelukker likevel ikke Sundvoll at gjerningspersonene kan være fra distriktet.

- Bare sett begynnelsen

I løpet av den siste tiden har politiet i Agder pågrepet flere litauere for vinningskriminalitet. Blant annet er flere fengslet og dømt for barberbladtyverier. Senest i går ble flere litauere tatt etter et naskeriforsøk i Vennesla.

— Vi har generelt mye besøk fra de baltiske land, men det er ikke noe nytt. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen, sier Sundvoll.

I det siste har flere litauere blitt pågrepet, fengslet og dømt i løpet av kort tid. Blir de løslatt i påvente av saksbehandlingen forsvinner gjerningspersonene som regel fra landet.

— For mange år siden hadde vi et større innbrudd i en fotobutikk, hvor vi sikret oss et fingeravtrykk. Denne personer er etterlyst internt, men vi regner med han blir tatt før eller senere. Blir han stoppet ved en grenseovergang vil vi få en telefon, sier Sundvoll.

Foto: Hilde Moi (arkiv)