KRISTIANSAND: Kommunalutvalget i Kristiansand behandler i dag samarbeidsavtalen mellom kommunen og utbyggerne Kruse Smith AS av det nye badeanlegget på Marinetomta. Samtidig presenteres en fersk og kritisk rapport fra økonomiprofessor ved Universitetet i Agder, Sigbjørn Sødal. I rapporten slår han blant annet fast at usikkerhet og risiko synes undervurdert i prosjektet.

Foto: Torstein Øen

— Dette er en rapport som er bestilt av plan- og bygningsetaten i Kristiansand kommune. Derfor vil det være unaturlig for meg å kommentere min egen rapport, sier Sødal til Fædrelandsvennen.Over markedspris. I rapporten peker Sødal på at netto årlige utgifter for kommunen er anslått til mellom 12,7 og 17,1 millioner kroner for bruk av bade- og idrettsanlegget på dagtid. 15 millioner kroner tilsvarer en kostnad på 10.000 per time for kommunen, en pris som antas å være lang høyere en markedspris. Sødal regner seg frem til at dette utgjør en årlig kostnad på 1.500 kroner per skolebarn.

— For samme sum ville alle disse elevene typisk hatt råd til 20-25 klippekortbesøk i et kommersielt bade- eller idrettsanlegg, skriver han i sin rapport.

Komplisert

Det offentlig/private samarbeidet i Aquarama er, i følge rapporten fra UiA-professoren, så komplisert at det er vanskelig å trenge gjennom alle nytte- og kostnadskonsekvenser. Derfor mener han at usikkerhet og risikoen bør utdypes. Han mener også at det er usikkert om kommunen er skjermet mot økonomisk risiko.

— I tilbudet fra Kruse Smith ligger det innbakt flere opsjoner og garantier som minner litt om strukturerte spareprodukter. Det er vanskelig å forstå de samlede økonomiske konsekvensene av dette, skriver økonomiprofessoren i rapporten.

Mangler refleksjon

Sødal peker også på at badeanlegg er teknisk sårbare.

— Pirbadet i Trondheim, som åpnet i 2001, hadde betydelige fukt- og korrosjonsskader allerede etter tre års drift.

Han viser i sin rapport også til en oversikt i Dagens Næringsliv fra 2007, som slo fast at halvparten av alle landets største badeland gikk med underskudd.

— For Aquarama er det tatt forbehold om finansiering grunnet finanskrisen. Kommunen bør ikke ukritisk ta all finansrisiko, heter det i rapporten.

Fædrelandsvennen var i går kveld i kontakt med flere lokale politikere. Deriblant ordfører Per Sigurd Sørensen (H). Ingen av dem hadde ennå lest rapporten fra Sødal.

— Det skal lages mange rapporter og utgreiinger som grunnlag for reguleringsplanarbeidet, før politikerne i Kristiansand skal fatte den endelige beslutningen senere i høst, sier Sørensen.

Kan snu

Han peker på at det i dag er snakk om en intensjonsavtale med utbyggerne, Kruse Smith AS, som skal vedtas i kommunalutvalget.

— Et forbehold som settes i avtalen er at reguleringsplanen for området blir vedtatt. Det vil med andre ord si at om vi som kommunestyre ikke godkjenner reguleringsplanen, så blir det heller ikke noe av utbyggingen, sier ordføreren.