BIRKENES: Da familiebedriften i Vegusdal ble rammet av den voldsomme brannen for snart tre uker siden, var det seks beboere på stedet. En av dem omkom etter omfattende brannskader. Når huset er gjenreist, om et års tid, vil det være plass til ti.

– Etter brannen var jeg usikker på om vi hadde økonomi til å bygge opp igjen Myklebostadheimen. Vi var kraftig underforsikret, sier Sigmund Aune, innehaver av det private pleiehjemmet.

Men det var før han var i dialog med Birkenes kommune og ordfører Harald Vestøl (H). Aune er selv kommunepolitiker i Birkenes og representerer Frp.

Milliontilskudd

– Vi har fått signaler om at vi via Husbanken vil kunne få tilskudd til bygging av omsorgsboliger på 400.000 kroner per beboer. Når vi nå tar høyde for 10 beboere, vil det ugjøre fire millioner kroner. I tillegg til forsikringspengene på rundt 5 millioner kroner, har vi langt på vei finansiert oppbygging, sier Aune.

I følge Aune var bygget underforsikret for mellom fem og ti millioner kroner. Nybygget vil komme på nærmere 20 millioner kroner.

– Vi har fått god hjelp fra både naboer og familie etter brannen. Håndverkere har stilt opp og jobbet hjulpet oss kostnadsfritt på ettermiddagene. Jeg blir rørt når jeg ser hvordan folk stiller opp, sier han.

Eiendommen bestod før brannen av hovedhuset, hvor de seks beboerne og de tre ansatte holdt til. I tillegg var det ei lita hytte og et større hus på eiendommen. De to siste var ikke i bruk. De var nedslitte, dårlig isolerte og generelt i dårlig stand.

Flytter snart inn

– Nå har vi restaurert og etterisolert de to minste bygningene. I huset skal vi ha tre beboere, i tillegg til oss. Det vil være innflyttingsklart rundt årsskiftet. Forteller Aune..

Myklebostadheimen ligger i Birkenes kommune, bare noen få hundre meter fra kommunegrensa til Evje og Hornnes. Hjemmet har vært drevet av familien siden 1932. Det var mor til Sigmund Aune som bygde det opp. I 1972 overtok han selv, og nå er det sønnen, Håkon Aune, som skal overta ansvaret for oppbygging og videre drift av det eneste private pleiehjemmet på Sørlandet.

– Da min mor bygde det opp på 1930-tallet, var det et stort behov for omsorgsplass i distriktet. Samtidig bygde hun opp en arbeidsplass og inntekt for familien, sier Sigmund Aune.

Angrer ikke

– Angrer du på at du ikke hadde fullforsikring??

– Det nytter ikke å angre. Min sønn var veldig usikker på om han ønsket å drive det videre. I tillegg er det jo materielle ting, som kan erstattes, sier han.

En mannlig beboer i 60-årene omkom av skadene han pådro seg i brannen.

– Jeg føler vi har gjort det vi har kunne for å ivareta sikkerheten til beboerne. Vi var veldig nøye på at det ikke var lov til å røyke på rommene på sene kvelder og på natten. I tillegg hadde vi et topp moderne brannvarslingssystem, som fungerte etter boka. Vi hadde også røykdykkerutstyr som sønnen min brukte, og brannvesenet var relativt kjapt på plass. Det er tragisk at et liv har gått tapt, men jeg føler ikke det er noe vi kunne ha gjort for å forhindre det, sier Aune.

Brannen startet etter all sannsynlighet som en følge av røyking på rommet til den omkomne.