Kristiansand: – Er det sant? Kan man miste lappen også? Det visste jeg ikke. Man må være forsiktig, sier Kjell Løyte (34) mens han står og måker snø av bilen sin i Posebyen.

Foto: Lars HoenSnøen laver ned over Sørlandet om dagen, og mer skal det bli. Selv om gradestokken viser godt under null og man fryser seg blå på fingertuppene, kan det bli kostbart hvis man tar lett på snømåking og isskraping.

Har du sett noen som burde har skrapt bedre? Har du selv jukset med skrapinga? Fortell i vårt debattforum nederst.

REGLENE.

– Sørlendinger er ikke flinke til å måke snø av bilrutene. Vi skulle ha skrevet mange flere bøter i år, sier Steven Hasseldal , distriktsleder i Utrykningspolitiet.

Han tror mange ikke er klar over reglene eller straffen som følger med.

– Vi vurderer utsyn fra bilene. Man skal se godt ut av frontrute, sidevinduer og speil. Dette er det viktigste. Vi har ikke hovedfokus på bakruta, men man bør ha utsyn også bak, sier Hasseldal. Hasseldal forklarer.

Foto: Lars HoenDersom det er noe is eller snø innenfor vindusviskerens arbeidsfelt får man et forenklet forelegg på kroner 2000. Er mindre enn halve ruta skrapet ren, blir det en anmeldelse.

Er det skrapet mindre enn et A4-ark kan man belage seg på å gå fremover.

Har du sett noen som burde har skrapt bedre? Har du selv jukset med skrapinga? Fortell i vårt debattforum nederst.

Skrekkeksempler.

Politiadvokat Eirik Ramsland forteller at man også kan bli straffet dersom man kjører med for mye snø på taket.

– Dersom snø fyker av og fører til trafikkuhell med skade på person eller materiell, eller det skaper situasjoner hvor slike skader lett kunne oppstått, kan man bli felt av veitrafikklovens paragraf 3. Her er utgangspunktet bøter fra 4000 kroner og oppover. I verste fall beslagleggelse av førerkort og fengsel, sier Ramsland.

Hasseldal forteller at de hvert år oppdager skrekkeksempler på dårlig snøskraping.

– Hvert år møter vi folk som kjører rundt og kun ser gjennom et ørlite kikkhull som de så vidt kan skimte noe gjennom, sier han.

Gidder ikke.

Hasseldal forteller at det i år allerede har vært flere alvorlige ulykker i Norge som følge av dårlig utsikt.

– Problemet er at folk ikke gidder, de tar for lett på det. Vi må jobbe med å bedre holdningene. Oppfordringen er å skrape ruten godt, og vente med å kjøre til rutene er rene, sier han.

I Posebyen begynner Løyte å si seg fornøyd med snøskrapingen av egen bil.

– Nå skal jeg bare la den stå og bli litt varm, slik at resten tiner, sier han.

Løyte forteller at han ikke alltid er like flink til å skrape snø av ruta.

– Det er både og, men jeg er ikke alltid så nøye. I hvert fall ikke hvis jeg skal bare en kjapp tur på butikken, sier han.

Løyte tror det er en enkel forklaring på at sørlendinger tar lett på skrapingen.

– Man gidder vel ikke ta seg bryet. Nå har snøen akkurat kommet, men jeg synes vi har fått mer enn nok allerede. Møkkavær, ler han og setter seg inn i en ferdigskrapet bil.

Har du sett noen som burde har skrapt bedre? Har du selv jukset med skrapinga? Fortell i vårt debattforum.