KRISTIANSAND: Neste tirsdag flytter to forvaringsdømte inn i Møllevannsveien 17. Siden i fjor har kommunen fortalt naboene at bygget ble renovert for å huse tre flyktningefamilier, før de 10. juni orienterte velforeningene om sannheten. Da hadde forvaringsboligen med døgnbemanning i regi av Kriminalomsorgen vært på planleggingsstadiet siden oktober.

Føler seg lurt

– I vinter viste kommunens egen analyse at Grim hadde mer enn nok institusjoner. Men denne nye sa ingen noe om. Hadde vi visst, ville vi kanskje sagt ja til overgangsbolig, men nei til denne forvaringsboligen. Vi er holdt helt utenfor, holdt for narr, sier Westgård, som leder Fagerdalen vel.

– Jeg og mange med meg er fortvilet og ganske forbannet. Det går ikke an. Våre barn er da like mye verd som barna på Presteheia. Nå er nok også for oss på Grim, sier leder av Nedre Møllevannsveien Vel, Jørn Jacobsen.

Westgård spør hvor mange institusjoner Grim skal tåle før de får del i fellesgodene i Kristiansand. – Vi har bedt om flerbrukshall, men der er ennå ikke noe avklart. Vi er i ferd med å miste tilliten til Kristiansand kommune, sier han.

Les også: Ordfører Sørensen: — Ikke en politisk sak

I februar rådet helse- og sosialdirektør Lars Dahlen politikerne til å legge overgangsboligen for ti dømte til Gimlekollen, fordi Grim var en bydel som allerede var overbelastet med mange offentlige institusjoner, sett i forhold til andre bydeler. Politikerne valgte likevel å legge overgangsboligen til Solholmen på Grim, men det ble lovet å balansere fordelingen av byrder bedre i fremtiden.

Personvern

Nå sier Dahlen at det har vært vanskelig å balansere mellom informasjon til lokalsamfunnet og hensynet til personvernet for de to fangene.

– Jeg ble orientert først i april. I juni informerte vi. Dette er ikke en institusjon, det er to menneskers private hjem, under tilsyn. Dette har vært kommunal bolig lenge. Jeg er ikke med på at det derfor kommer flere institusjoner på Grim enn det har vært. Men poenget er at to mennesker skal hjelpes. Å diskutere formalia, er ikke spesielt oppbyggelig, sier Dahlen.

– Det er da forskjell på bolig for flyktninger, en overgangsbolig og en forvaringsbolig. Betyr dette at alle kommunale boliger kan bli forvaringsboliger, uten at noen får lov å diskutere, repliserer Westgård.

Den ene av de to forvaringsdømte bor allerede annet sted lokalt. Den andre skal overføres til bolig fra Ila sikringsanstalt hvor han har vært holde innesperret de siste årene. De skal bo i andre etasje, mens første etasje skal brukes til hjelpepersonellet.

Jørn Jacobsen og Leif Westgård sier de har full forståelse for at mennesker trenger hjelp og bistand og at kriminelle skal tilbakeføres til samfunnet. Det er den kommunale prosessen de reagerer på.

Les mer: Tvil om bruksendring