OSLO: Det kan bli røde kort og strengere straffer for deltakerne som prøver seg med usportslige knep i sprintrenn i langrenn til vinteren.

Etter gjennomgang av ulike situasjoner fra sist vinter var det på høstmøtet i Zürich enighet om å ha tøffere sanksjoner kommende sesong. Her får de teknisk delegerte en sentral rolle.

– Å være TD i sprintrenn kan sammenlignes med å være dommer i en fotballkamp, og det er mange tvilstilfeller. TD’ene har en utfordrende jobb og må ta avgjørelser i løpet av sekunder. Det er mye taktikk og lureri i sprintrenn, men vi ønsker sportslig rettferdighet, sier leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til skiforbundets nettsider.

– En utvei til vinteren er at vi kan komme til å oppleve flere diskvalifikasjoner og ikke bare gule kort. Men dette er opp til TD’ene. Fordelen i årets sesong er at vi skal benytte fire profesjonelle TD’er som går igjen i alle renn. Guri Hetland er en av dem, og målet er å sikre mer forutsigbarhet i avgjørelser.

Ulvang synes det var et godt seminar i Sveits. Målet til Det internasjonale skiforbundet (FIS) er hele tiden å forbedre sprintrennene slik at den beste sprinteren vinner – og ufine metoder ikke benyttes.

Langrennskomiteen godkjente også et liten endring i 2009-2010-kalenderen. Konkurransen i Canmore er flyttet fra lørdag og søndag til fredag 5. februar og lørdag 6. februar 2010 på grunn av logistiske aspekter. I vinterens verdenscupkalender er det 24 verdenscupkonkurranser i elleve forskjellige land i Nord-Amerika og Europa.