KRISTIANSAND / OSLO: Det var 6. januar i år at en mannlig ansatt (38) ble observert da han slo inn tre liter gin, fire liter vodka og ti brett med øl-bokser etter at taxfree-butikken om bord på ferja stengte.

En kupong som gav 20 prosent rabatt, beregnet på danske og tyske gjester, ble brukt. Ansatte på jobb har ikke lov å handle alkohol i butikken, og har heller ikke lov til å bruke rabattkuponger.

Etter handelen skal spriten angivelig ha blitt overlatt kona til en kollega, mens ølet ble stående igjen i butikken. En annen ansatt på skipet så at 38-åringen slo inn alkoholen på kassa og varslet sjefen sin. Kort tid senere ble 38-åringen oppsøkte av skipsledelsen. Han hadde da kvittet seg med spriten.

38-åringen har jobbet ble ansatt i Color Line i 1997 og har seilt mellom Kristiansand og Hirtshals i mange år, deriblant som ansatt på Christian IV.

Sparket etter skipsavhør

Fram til 26. januar fikk 38-åringen fortsatt stå i kassa hos Color Line. Under et avhør hos kapteinen erkjente mannen å ha gitt sju liter sprit videre til en ikke navngitt person. På spørsmål om hvorfor han brukte en rabattkupong han ikke hadde tilgang til, svarte han ifølge det signerte avhøret slik:

— Var ikke klar over at det var forbudt for mannskap å handle på vouchere på ”Stop & Shop”.

Rederiet gav mannen sparken etter avhøret. Brudd på internt regelverk, brudd på personalhåndboken, brudd på alkoholbegrensninger og medvirkning til smugling var begrunnelsen.

Reglene for oppbevaring av alkohol på skipet er strenge, og alkohol som ansatte skal ta i land kan ikke være kjøpt om bord på båten.

— Det er for den sjøansatte tillatt å fortolle inntil 4 liter svakvin etter endt tjenesteperiode. Varene kan ikke være kjøpt om bord, men må være kjøpt på land i forbindelse med siste tur før endt tjenesteperiode, med gyldig kvittering oppbevart sammen med varene, står det i rederiets personalhåndbok.

Gikk til sak mot rederiet

I etterkant gikk den sparkede ekspeditøren til sak mot Color Line og krevde i Oslo tingrett at han fikk tilbake jobben. Han krevde dessuten å få dekket tapt arbeidsfortjeneste med 35.000 kroner.

Da saken nylig ble behandlet i Oslo tingrett kom retten fram til at spriten som ble tatt i land trolig ikke ble ført i land på lovlig måte.

— Retten finner det mest sannsynlig at brennevinet ble smuglet i land etter ankomst til Kristiansand. Retten viser til at alternativene til smugling fremstår som mindre sannsynlige, heter det i dommen.

Tingretten mente at det var skjerpende at 38-åringen som ekspeditør, med spesielt ansvar for å passe på at tollreglene ble fulgt, selv brøt reglene. Bruken av rabattkupongen mente retten var tyveri og gav Color Line medhold på alle punkter. 38-åringen får dermed ikke jobben tilbake og må betale rederiets kostnader på nesten 60.000 kroner.