KVINESDAL: — Jeg stiller meg til disposisjon for de posisjoner partiet ønsker meg i. Jeg kan jo ikke si mer. Nå får vi vente og se, sier Omland til Fædrelandsvennen.

Omland er industrirørleggeren som ble direktør på Kvina Verft. Han er trolig en av meget få som har vært medlem av LO, samtidig som han var varamann til NHO Agders styre. For øyeblikket er han ordfører i Kvinesdal og leder av Listerrådet. Han har hatt en rekke viktige verv, blant annet satt han i Agder Energis styre under fusjonen med Statkraft. I forgårs tapte han kampen om å komme inn på Stortinget for Vest-Agder Ap.

Offisiell kandidat

  • Odd er Vest-Agder Arbeiderpartis offisielle statsrådskandidat. Han har formidable evner og er ønsket både av partiet og fagbevegelsen. Han har tung industrierfaring, organisasjonsbakgrunn og bred kompetanse innen næringsliv. Han har akkurat det som skal til for å bli en god statsråd, sier fylkesleder Trond Blattmann, som innser at det kan være litt uvanlig å gå ut offentlig med en statsrådskandidat.

— Om det er lurt? Vet ikke, men nå har vi valgt å være åpne og tydelige og utradisjonelle. Jeg tror det er viktig å signalisere åpent at vi på Sørlandet har gode kandidater til regjeringen og at vi ønsker innflytelse, sier Blattmann.

Om en uke skal fylkesstyret samles. Da skal man diskutere flere navn og flere posisjoner.

May Britt Lunde er fylkesleder i Aust-Agder. Hun tror det vil styrke Sørlandet om Ap kan enes om én statsrådkandidat, men hun vil ikke si om hun støtter Omland.

— Jeg velger å ta denne diskusjonen internt. Jeg tror det tjener saken best, sier hun.

Jens taus

Statsminister Jens Stoltenberg avviste i går kveld kategorisk å kommentere Odd Omlands kandidatur og innspillene fra Vest-Agder Ap.

Via sin presserådgiver poengterer statsministeren at han aldri går inn i diskusjoner om hvem som skal sitte i regjering. Samtidig gjorde han det klart at Omlands kandidatur verken svekkes eller styrkes av at fylkespartiet går ut åpent med sine ønsker.

Næringsminister er posten Vest-Agder Ap mener Odd Omland passer best til. Da må i så fall Sylvia Brustad finne noe nytt å gjøre. VG siterte i går kilder som hevder at Brustad er på vei ut av regjeringen. Er det riktig, kan veien være duket for ordførere i Kvinesdal.

— Odd Omland er en meget god kandidat. Sørlandets desidert beste statsrådemne. I Terra-saken har han også vist at han evner stå i stormen uten å miste fatning, sier Tom Johansen, leder av Sirdal Ap.