KRISTIANSAND: Venstres Dag Vige er opprørt.

— Jeg er skikkelig bekymret. Når det gjelder Nav så frykter jeg kollaps. Jeg tror det ikke, men vi er nødt til å rope et varsku, sier Dag Vige.

Ifølge helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand er konsekvensen av storsdriftfordelen at sektoren har redusert med 9,8 årsverk. Effektiviseringen rammer ikke faglige tilsatte, men støttefunksjoner.

— Vi var klar over at vi måtte effektivisere, og den jobben har vi gjort, sier Dahlen.

For stalige Nav, som har ansvar for arbeid og trygd, er fire årsverk allerede kuttet i år. Ytterligere ni vil komme neste år. Nedskjæringene er grunnen til at Nav-leder nylig valgte å si opp.

— Det er dramatisk, jeg har en dårlig magefølelse, erkjenner rådmann Tor Sommerseth.

— Jeg har den samme dårlige magefølelsen. Det som gjør det vanskelig for kommunen, er at vi må sikre at våre tjenester fungerer. Med å redusere bemanningen, løper staten fra sitt ansvar, repliserer Dag Vige.

Vige mener Nav har to problemer:

— Folk klarer ikke å komme i kontakt med saksbehandlere og folk som virkelig trenger det får ikke ut pengene de har krav på tidsnok, fortsetter han.

At Nav kutter i tjenesteyringen sin, uroer Lars Dahlen.

— Vi ser nå på hvilken måte det får konsekvenser for kommunen. Nav har gjort det klart at de heller ikke vil setter inn vikarer ved sykdom, sier helse- og sosialdirektøren.

470 ansatte skal inn når Gyldengården åpner om tre måneder. Her samles alle helse- og sosialtjenestene til Kristiansand kommune. Kommunens tjenester skal da samkjøres med Nav arbeid og trygd.