KRISTIANSAND: På intranettet til Sørlandet sykehus HF har hun avgitt følgende begrunnelse:

"Radiologisk avdeling har vært i en krise som har vært av så alvorlig art for hele Sørlandet sykehus HF, at jeg nå velger å ta konsekvensen av dette.

Siden jeg tiltrådte som klinikksjef for medisinske serviceavdelinger i Sørlandet sykehus HF 1. oktober 2003, har jeg vært oppmerksom på at det har vært mange problemstillinger knyttet til Radiologisk avdeling SSK: mangel på utstyr og IKT-systemer, manglende bemanning i forhold til aktivitet, høy vaktbelastning, vanskeligheter med å beholde personell, vanskelig rekruttering og få utdanningsstillinger. Svært mange av disse forholdene er forbedret – kanskje ikke i det omfang og det tempo avdelingen har ment er nødvendig, men så godt det har latt seg gjøre i et helseforetak som er underlagt stramme regler og budsjettrammer. Situasjonen i dag er slik at vi vet det kommer to nye overleger i august/september, og vi har søkere som har ytret ønske om å begynne i avdelingen.

Samtidig ser jeg at jeg ikke har fulgt avdelingen opp så tett som det har vært ønsket og med den dialogen som har vært nødvendig. De ledelsesmessige utfordringer er uløste, både på avdelings— og klinikksjefnivå, og jeg opplever at jeg mangler den tilliten som er en forutsetning for å finne løsninger på en vanskelig situasjon.

Jeg velger derfor å fratre posisjonen som klinikksjef umiddelbart, for å bidra til å sikre befolkningen på Agder et stabilt og trygt tilbud innen radiologi."

Grønning Nielsen sier til fvn.no at hun ikke har noen kommentar til sin oppsigelse utover denne begrunnelsen.

For få dager siden ble avdelingsjefen ved samme avdeling oppsagt. Lederen ble oppsagt etter et mislykket forsøkt på å løse konflikten mellom ham og de ansatte. Konflikten skal i stor grad ha vært knyttet til lederens bruk av vikarer ved avdelingen.

Les også: Røntgensjef fikk sparken

Radiologene var sykmeldt i fire ukers tid, som følge av en konflikt med avdelingslederen, som ble ansatt i november. De øvrige legene ved sykehuset har vært ytterst bekymret over situasjonen, og gitt full støtte til de sykmeldte.

Overså krefttilfeller

Klinikksjef Grønning Nielsen har tidligere bekreftet at alvorlige sykdomstilfeller er oversett av vikarer ved avdelingen.

Sykehuset har leid inn vikarer på røntgenavdelingen i litt over ett år, og i løpet av denne perioden skal vikarer ha oversett fem til ti tilfeller av kreft.

Flere av de ansatte på avdelingen skal ha vært kritiske til avdelingslederens bruk av vikarer. Grønning Nielsen opplyste til Fædrelandsvennen 14. mai at hun har full tillit til at avdelingslederen sikrer forsvarlig drift.

Kort tid senere ble altså lederen sparket av sykehusledelsen.