GRIMSTAD: – Jeg har alltid bare vært meg selv, en normal og rolig Grimstad-gutt. Jeg tror vel kanskje at morfar så mye av seg selv i meg, vi var veldig like. Men han har aldri fortalt meg hvorfor akkurat jeg skulle bli hovedarving, sier Knut Nikolai Tønnevold Ugland (24) til Fædrelandsvennen.

Fredag ble det klart at den 24 år gamle fotballspilleren og studenten arver hele Ugland-imperiet. Stebestemor Ellen Ugland har gjort ham til hovedarving, i tråd med bestefar Johan Jørgen Uglands ønsker.

Bondeliv

«Den som skal overta, må jobbe for fellesskapet» sa Johan Jørgen Ugland i et intervju med Fædrelandsvennen i 2001. Den aldrende rederen ønsket ikke å spre formuen på for mange arvinger, slik andre i familien har gjort. Derfor blir det nå Knut Nikolai Tønnevold Ugland som alene skal forvalte hele familiearven: Et internasjonalt multikonsern med en rekke datterselskaper og mer enn tusen ansatte. En arv som anslås å ha en verdi på over tre milliarder kroner.

– Jeg har levd et nokså skjermet liv og vært en helt normal gutt hele livet. Det er ikke sånn at jeg har gått rundt og visst om denne dagen siden jeg var liten. Jeg skulle bli bonde jeg, det var min drøm, sier 24-åringen.

Likevel er han klar for utfordringene som morfaren har staket ut for ham. I 2005 sa han følgende i et intervju med Fædrelandsvennen: «Det er klart jeg ønsker å ta over og drive familierederiet videre dersom jeg blir flink nok».

– Som en krimserie

Historien om familien Ugland er lang og full av konflikter. Det hele startet 30. juni 1930 da Knut Nikolais oldefar Johan Milmar Ugland etablerte «Uglands Rederi». Aksjekapitalen var på 200.000 kroner og selskapets første skip ble døpt «Sarita» etter Johan Milmars kone.

Rederiet overlevde krigen med et nødskrik, men opplevde en gullalder i Vikkilen i Grimstad i årene etter 2. verdenskrig. Ikke bare rederiet vokste, det gjorde også familien, formuen og antall arvinger – og snart også konfliktene.

– Det kunne ha blitt skrevet en drama— og krimserie om familien min på 70- og 80-tallet. Jeg har nok blitt skånet for veldig mye av det, men jeg synes det er trist med konfliktene som har vært i familien, sier Knut Nikolai Tønnevold Ugland.

Strippet for makt

I årenes løp har deler av Ugland familien omtrent bare sett hverandre i rettssalen. Et eksempel: Lisen Ugland Bergshaven (Johan Jørgen Uglands søster) har saksøkt sin sønn Atle Bergshaven intet mindre enn 13 ganger grunnet en bryggekrangel på ferieeiendommen «Kos» på Marivold i Grimstad.

«Kommende generasjoner bør huske på at det skal en bred rygg til å bære gode dager. Bare hardt arbeid og nøysomhet kan føre tradisjonene videre» skrev Johan Jørgen Ugland i forordet til sin egen biografi i 2001. Samme året ble Johan Jørgens sønn, Lars T. Ugland, strippet for makt i konsernet. Sønnen var etter eget sigende opprinnelig utpekt til kronprins. Men faren likte ikke sønnens livsstil, han mente den var for luksuriøs.

– Glad i mennesker

Ikke lenge etterpå ble det klart at Knut Nikolai Tønnevold Ugland – da i tenårene – var rederens håp for familiebedriften. En smart og sindig unggutt som drømte om bondeliv og fotball.

«Han er sunn og sterk, glad i mennesker, han forsøker å løse problemer og kommer godt overens med folk» sier Johan Jørgen om sitt barnebarn i menighetsbladet «Fjæreposten» i 2007. Ifølge VG skal Knut Nikolai ha skiftet etternavn fra Tønnevold til Ugland i 2006. – For meg var morfar et forbilde, jeg har alltid sett opp til ham. Vi delte mange av de samme interessene. Vi var begge opptatt av gårdsdrift, begge store lokalpatrioter og vi delte de samme interessene for sport, sier han.

Konkurrenter

Som Fædrelandsvennen skrev lørdag er 24-åringen både styremedlem og keeper på FK Jerv i Grimstad. Også morfaren var lidenskapelig opptatt av fotballklubben og var i en årrekke dens styreleder.

– Akkurat som bestefaren har Knut Nikolai et stort hjerte for klubben, sa styreleder Ola Syse i FK Jerv til Fædrelandsvennen lørdag.

– Jerv er noe av det som opptar meg mest. Vi har et mål om å nå Adecco-ligaen i 2015 og det er en drøm jeg har. Det hadde vært gøy å få til et samarbeid med Start og fått Jerv til å bli et topplag i Aust-Agder, sier rederarvingen.

Men det var ikke bare fotballinteressen han og bestefaren hadde felles. Selv med en aldersforskjell på 65 år, var de jevne konkurrenter i samme sport: Golf.

Gårdsbygningen på Ugland gård. Foto: Vegard Nekstad.

– Mange gode minner

– Vi spilte mye i Grimstad, men har også spilt på mange av utenlandsturene vi hadde sammen. Det har gitt meg mange gode minner, sier han.

– Hvem var best?

– Morfar var flink og han slo meg faktisk da han var 86 år gammel, minnes 24-åringen.

Ved siden av å være Jerv-patriot og ivrig golfer, studerer Knut Nikolai Tønnevold Ugland økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder. Frem til han blir 35 år gammel vil et forvaltningsråd bestående av tre personer ha kontroll over driften av konsernet.

Inntil hun døde mandag for en uke siden, var Ellen Ugland leder av dette forvaltningsrådet.

– Som en bestemor

– Hun var som en bestemor for meg. Morfar var jo den eneste fra den generasjonen i egen familie jeg fikk oppleve, og jeg fikk et veldig godt forhold til Ellen. Hun har vært en stor støttespiller for meg, helt fra jeg var liten og helt fram til det siste, sier 24-åringen.

Grimstadgutten beskriver de siste dagene som surrealistiske. Ikke bare har han mistet bestemoren, men politiet etterforsker dødsfallet som mistenkelig. I tillegg har han vært omtalt i så å si alle landets aviser etter at Ellen Uglands testamente ble gjort kjent fredag. Midt i sorgen har presset vært enormt.

– Det har vært sjokkartet og jeg skjønner nesten ikke hva som skjer. Jeg tror at dette er storm i et vannglass og det tror jeg snart vil komme for en dag. Jeg håper det roer seg slik at vi kan få tatt et verdig farvel med Ellen. Det er mitt eneste fokus akkurat nå, sier han.