KRISTIANSAND: — Hun kom før tiden. Terminen var den tredje. Vi tenkte ikke nyttårsbarn, underveis var vi mest opptatt av å slippe fødsel i det gamle året. Da ville hun blitt så ung og liten første skoledag. Akkurat det tenkte vi litt på, ler mor Hilde Kristine Hagh Sandberg (31).

Nyttårsmoren er fra Lørenskog, men flyttet til Sørlandet i februar da hun ble turnuslege på kirurgisk avdeling sykehuset på Eg. Samboer Christian Mentzoni (31) er også fra Lørenskog og ansatt i Fædrelandsvennens markedsavdeling. At de skulle bli foreldre til det nye tiårets første sørlending, hadde de verken tenkt på eller planlagt.

Det står bra til med både barn og mor og far, selv om fødselen ble litt komplisert.

Setefødsel

— Det gikk egentlig fort og greit, men det var setefødsel. Dermed var det mange leger, sykepleiere og jordmødre i sving for å sikre oss, forteller Hilde Kristine.

Dette var hennes andre fødsel. Fra før har paret Jonas på tre.

Far forteller at han som de fleste fedre følte seg litt til overs og ubehjelpelig under fødselen, men at han tror han gjorde litt nytte for seg.

— Det er stort å være med på, selv om det ble litt spesielt med setefødsel. Egentlig gikk det veldig fort. Vi hørte avslutningen på Kongens tale og dro til sykehuset først ved åtte-tiden, sier han.

Mor mener far gjorde en veldig god jobb som moralsk støtte underveis – og ikke minst som saftleverandør.

Den nyfødte veide 3.442 gram, mens lengden er noe usikker på grunn av setefødselen.

Familien bor på Eg og trives i Kristiansand. Med to små i huset blir det nok å gjøre fremover.

10 nyfødte

For øvrig er det første nyttårsdag klokka 15.00 allerede født 10 nye sørlendinger i landsdelen. Austegdene greide ikke å komme først i år, til gjengjeld foregikk det hele seks fødsler i Arendal nyttårsnatten, og de ventet to til utpå dagen. I Kristiansand kom det fire, mens ingen ble født i Flekkefjord nyttårsnatten.

Nasjonens første nyttårsbarn så dagens lys i Oslo. Ei jente ble født 13 minutter inn i det nye året. Ett minutt senere kom en gutt til verden i Tromsø.