KRISTIANSAND: Forelesningen samlet flere hundre mennesker, deriblant KrF-leder Dagfinn Høybråten, flere stortingsrepresentanter og ordførere fra landsdelen.

Statsministeren omtalte Lilletun som en nær venn og et ruvende, flott menneske.

I det siste har det vært mye fokus på Lilletun i forbindelse med lanseringen av biografien i forrige uke og minneforelesningen i går, som ble holdt på det som ville vært Lilletuns 63-årsdag.

— Og så har jeg kommet i den alderen at det første jeg gjorde var å slå opp i registeret for å se hvor jeg selv var omtalt. Litt forventningsfull bladde jeg opp på den første henvisningen og håpet å se noen formuleringer om vårt gode vennskap og alt vi hadde fått til sammen. Men nei, første gang jeg nevnes er det for å fortelle om en av Jons første rikspolitiske opptredener der han gikk til frontalangrep på Jens Stoltenberg, fortalte statsministeren til latter fra salen.

Før han understreket at de to raskt fant tonen, både personlig og politisk. For å illustrere dette viste han et filmklipp fra en reise de to var med på til Senja i 2005. I en samtale mellom de to en kveld i et lite fiskevær resonnerte Lilletun blant annet omkring den skolegangen han gjerne skulle hatt. Og om betydningen av at alle må få mulighet til å ta den utdannelsen han selv manglet.

I mange år kjempet Lilletun for utdanning, og det vektla Stoltenberg.

— Jon hadde lite formell utdannelse, men var veldig opptatt av at alle skulle få mulighet til skolegang. Hans vektlegging av dette gjorde et sterkt inntrykk på meg, fortalte statsministeren.

Dagen etter kvitterte Stoltenberg i en tale til de fremmøtte i det lokale forsamlingshuset:

— Du er en høyst kvalifisert statsråd i min neste regjering. Bortsett fra statsministerposten kan du velge fritt, sa den kommende regjeringssjefen.

I sin forelesning berømmet Stoltenbergs Lilletuns evne til å finne kompromisser. Og ingen av de tilstedeværende var i tvil om at Stoltenberg fremdeles gjerne ser et tettere samarbeid med KrF.

Stoltenberg fortalte om sitt nære vennskap med den avdøde politikeren:

— Vi ble gode kolleger og nære venner, sa han.