KRISTIANSAND: Problemer med å skaffe tolk og flere andre forsinkelser førte til at Kristiansand tingrett måtte holde kveldsåpent for å få gjennomført de seks fengslingsmøtene.

Full isolasjon — Samtlige ble varetektsfengslet med de restriksjoner som politiet ba om, opplyser politijurist Cecilie Pedersen Hille, til fvn.no.

Ifølge fengslingskjennelsene må de seks litauerne sitte i full isolasjon uten kontakt med omverden de to første ukene. Politiet ba om dette for å unngå at de samkjører forklaringene.

De seks litauerne ble pågrepet av politiet i Setesdal søndag kveld. Følget på tre biler hadde da forsøkt å komme seg til Rogaland langs den vinterstengte Suleskardveien.

— Vi er usikre på om de har kommet fra rogalandssiden og kjørt over til Setesdal for deretter å ha prøvd å komme tilbake samme veien. Dette hevder mennene. Det som er på det rene, er i alle fall at de har forsøkt å ta seg fra Brokke til Suleskard, sier Pedersen Hille.

Nekter for innbrudd Litauerne brøt opp bommen som sperret veien, men etter å ha kjørt noen kilometer i tett snøvær havnet to av bilene i grøfta. Der ble de stående til politiet reddet dem sent søndag kveld.

— Den som går lengst i å erkjenne straffskyld, innrømmer å ha brutt opp bommen ved Suleskard. Bortsett fra det hevder de seg uskyldige, sier politijuristen.

Mannen, som erkjenner å ha brutt opp bommen, sier han har bodd i Norge i tre år, er samboer og har fast jobb i Stavanger.

— Flere av de andre sier de har vært i Norge i kun få dager før de ble pågrepet, sier Pedersen Hille.

En av mennene hevdet i fengslingsmøtet at han havnet på Suleskardveien som følge av en redningsaksjon.

— Jeg kjørte fra Stavanger for å hjelpe noen venner som satt fast i snøen. De som satt fast i snøen, kjente ingen andre som de kunne ringe, forklarte 22-åringen.

Bil funnet i Sirdal Den tredje bilen, som klarte å komme seg over fjellet, ble funnet i Sirdal onsdag formiddag.

— En bil med litauiske skilter ble funnet ved Hunnedalsveien. Vi har fått bekreftet at bilen er den samme som politiet i Agder har etterlyst i forbindelse med noen tyverier, sier operasjonsleder Geir Gjesdal i Rogaland politidistrikt.

Sjåføren av bilen, samt eventuelle passasjerer, var forduftet fra stedet.

I en av bilene som ble funnet søndag kveld fant politiet flere gjenstander som stammer fra to hytter i Setesdal. De seks litauerne har i avhør nektet kjennskap til disse to innbruddene. Ifølge politijurist Cecilie Hille Pedersen har litauerne gitt sprikende forklaringer.

To hytteeiere i Setesdal har meldt inn et erstatningskrav på totalt 23.000 kroner for tyveri og skadeverk.

De seks mennene er henholdsvis 32 år, 27 år, 25 år, 23 år, 22 år og 22 år.