STAVANGER: — Vi vil melde inn til Kripos at vi har i hvert fall to saker som er uoppklarte. Det er Ann-Helen Karlsen fra Lillesand og Tina Jørgensen fra Stavanger, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø fra Rogaland politidistrikt til fvn.no.

Han sier politiet vil prøve å finne ut om Eklund har vært i distriktene i det aktuelle tidsrommet.

Trebarnsmoren Ann-Helen Karlsen fra Lillesand ble sist sett i Tananger ved Stavanger natt til søndag 6. mars 2005, og er senere aldri funnet.

Tina Jørgensen ble sannsynligvis drept 24. september 2000 under Bybrua, like ved hjemmet sitt på Grasholmen i Stavanger.

VG skriver i dag at Eklund har kjørt lastebil flere ganger til Kristiansand, Oslo og Trondheim.

— De fleste turene har gått fra en terminal i Halden til Oslo, men også til kristiansand og Trondheim, sier Peter Åkersson til avisen. Han er leder for selskapet Eurotrucking, der Eklund jobbet.

Må sjekke

I Larvik ser politiet klare likhetstrekk mellom drapet på ti år gamle Engla og drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Derfor har etterforskerne bedt Kripos om å rette en henvendelse til kollegene i Sverige om saken.

– I begge tilfeller er det unge jenter alene på sykkel i et øde område det er snakk om. Vi kan ikke la være å sjekke drapet på Kristin opp mot den siktede 42-åringen i Sverige, forklarer politiførstebetjent Jørn Lier Horst i Vestfold politidistrikt til NTB.

Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt og drept i bygda Hedrum utenfor Larvik i Vestfold 5. august 1999. Etterforskningslederen har levd med saken siden.

– Vi skulle selvfølgelig gjerne ha sett saken løst, sier han.

Flere uløste drap

Etter at Anders Eklund søndag tilsto drapet på ti år gamle Engla Juncosa-Höglund og det åtte år gamle drapet på 31 år gamle Pernilla Hellgren, vurderes det om han også kan ha begått andre drap.

I Norge er det flere drap som står uløst de siste årene.

Kripos vil følge med etterforskningen mot 42-åringen for å se om han kan ha begått drap i Norge.

– Vi vil følge det politiet i Sverige gjør, og vurderer om vi skal sjekke ham opp mot uløste drap i Norge, sier informasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til NTB.

– Må få ro

Sandal presiserer at det er ikke grunnlag for å iverksette noen etterforskning i Norge på det nåværende tidspunkt, men at norsk politiet har bedt om bli holdt orientert av kollegene i Sverige.

– Vi må la etterforskerne i Sverige få ro til å etterforske saken i fred, sier også Jørn Lier Horst i Vestfold.

Politiet på Sunnmøre har allerede sjekket om Eklund kan ha hatt noe med drapet på Trude Espås 8. august i 1996. – Vi har sjekket i vår database og finner ikke Eklund registrert blant de 5.000 personene vi vet befant seg i Geiranger da drapet skjedde. Det er heller ikke registrert tips på den aktuelle mannen, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til TV 2. – Bør undersøke

– Det finnes noen drap i Norge man definitivt bør undersøke, mener professor i psykologi, Sven Å Christianson. Han er ekspert på gjerningsmannsprofiler.

Psykologen mener det er sannsynlig at Eklund kan ha gjort seg skyldig i flere forbrytelser. Som lastebilsjåfør har 42-åringen kunnet bevege seg over hele Sverige, men også i andre land. Han skal også ha jobbet for et transportfirma i Danmark, ifølge en kilde til den svenske avisa Expressen.

Eklund er tidligere dømt for flere tilfeller av vold og seksuelle overgrep.

Svensk politi vil nå sammenligne Anders Eklunds DNA med spor fra fire uløste drap i Vest-Sverige.

Eklund har innrømmet å ha drept ti år gamle Engla Juncosa-Höglund i Stjärnsund og 31 år gamle Pernilla Hellgren i Falun i juni 2000. Nå ønsker politiet i Vest-Sverige å finne ut om Eklund kan stå bak uoppklarte drap på kvinner i området, skriver Göteborgs-Posten. Det dreier seg blant annet om drapet på ei 16 år gammel jente i Göteborg i juni 1994.