KRISTIANSAND: Sentrale innvandrere i Kristiansand ser ingen grunn til å bruke sine opprinnelige hjemlands flagg 17. mai.

— Jeg kan flagge med somalisk flagg 364 dager i året. På Norges nasjonaldag bør alle flagge norsk, fastslår Abdullahi Alason, leder av kulturstyret i Kristiansand.

I Oslo har Norsk Innvandrerforum tatt til orde for at barn med minoritetsbakgrunn skal få bruke sine hjemlands flagg, for å gjøre feiringen av vår nasjonaldag mer fargerik og inkluderende.

Les også: Utenlandske flagg i 17.mai-toget

Men initiativet blir ikke fulgt opp i Kristiansand.

— På denne dagen bør alle som bor i Norge bruke norske flagg, mener Cynthia Trydal.

Hun er født i USA, oppvokst i Mexico og Spania, bor i Kristiansand og er tidenes første innvandrer i kommunens 17. maikomité.

Avgjøres snart

Lederen av komiteen, Henning Blomkvist, sier at eventuell diskusjon og beslutning om flagg vil bli tatt på neste møte 15. april.

Vedtak derfra er ikke nødvendig for de nær 100 barna fra 25 til 30 land ved Mottaksskolen.

— Hos oss skal det ropes hurra til norske flagg. Det er tradisjon ved vår skole, og den videreføres, sier rektor Kristian Aamodt.

En annen tradisjon ved denne skolen, er at to flaggbærere leder an. Den ene med det norske flagget, den andre med FN-flagget.

Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet, ønsker alle nye landsmenn velkommen til feiring av Norges nasjonaldag.

Flagget gir beskyttelse

— Det betyr at alle også er velkomne til å bære det norske flagget. Men for vårt samfunns mangfold skyld, er det viktige at alle hudfarger blir å se.

Abdullahi Alason synes det er viktig at Norges nasjonaldag feires av alle som bor her.

— Feiringen er en markering av fred og forsoning i Norge. Derfor bør også alle innvandrerbarn vifte med norsk flagg. Det er dette flagget disse barna kjenner og det er dette flagget som gir dem beskyttelse, påpeker Alason.

Den eneste Fædrelandsvennen snakket med i går kveld som tar til orde for flernasjonal flagging i barnetoget, er Birte Simonsen.

— Jeg synes innvandrerbarn bør bruke to flagg, det norske og flagget til deres etniske hjemland. Dette er absolutt noe den enkelte bør kunne bestemme selv. For meg er identitet noe svært personlig, argumenterer politikeren fra Miljøpartiet De Grønne.