På 1970-tallet var Sylvester Stallone en arbeidsløs, blakk og smått deprimert skuespiller i New York. Etter å ha sett Muhammed Ali bokse mot Chuck Wepner, skrev han manuset til den første Rocky-filmen på tre og en halv dag.

Opprinnelig ville filmstudioet United Artists ha Burt Reynolds eller Robert Redford i hovedrollen, men Stallone stod på sitt: Om han ikke fikk spille Rocky, ville han ikke selge manuset.

Suksessen var enorm, og filmen ble nominert til hele ti Oscar, og vant tre av dem, inkludert for beste film.

«Rocky Balboa» ble visstnok laget fordi Sylvester Stallone skammet seg over den siste oppfølgeren fra 1990, og ville avslutte serien på en verdig måte. Mye rart har skjedd på de tretti årene som har gått, og husker du ikke alt, kan du friske opp hukommelsen her:

Rocky (1976)

Rocky VS Apollo Creed

Den unge bokseren Rocky blir helt uventet tatt ut til en «oppvisningskamp» mot regjerende mester Apollo Creed. Men heller enn å fokusere på boksingen, dreier mye av filmen seg om Rockys snublende forsøk på å sjarmere den nerdete butikkdamen Adrian.

Kritikerne var ikke helt overbevist («Jeg ville like den mer enn jeg gjorde, men den er grei nok», skrev Chicago Reader), men Rocky fikk Oscar for beste film, og Stallone ble i tillegg nominert for beste manus.

Trivia:

For å fylle den enorme boksearenaen med publikum, lokket produsentene med gratis kyllingmiddag. 4000 mennesker dukket opp.

Rocky II (1979) Rocky VS Apollo Creed (igjen)

Rocky forsøker å slå seg opp som vanlig arbeidskar, men uten utdannelse og med et «svimete» hode, går det ikke særlig bra. Konen Adrian er gravid, og Rocky bestemmer seg for at det eneste han kan, er å bokse. Dermed bærer det tilbake til ringen.

Nok en gang var ikke kritikerne overbegeistret, og Time Out skrev var ikke sikre på om de ble kvalme eller rørt. De fleste var enige om at filmen var dårligere enn den første, men at den siste kampscenen – hvor Rocky vinner tungvektstittelen – var vel verdt inngangsbilletten.

Trivia:

Dette var den første av Rocky-filmene som Stallone ikke bare skrev og spilte hovedrollen i, men også regisserte.

Rocky III (1982) Rocky VS Clubber Lang

Nå har Rocky blitt en virkelig stjerne. Han er på magasinforsider, han lager reklame for alt og ingenting, og bor i et hus tatt rett fra MTV Cribs. Og selv om han slåss uavgjort med Hulk Hogan(!), er det uvisst om han er hard nok til å slå utfordreren Clubber Lang.

Clubber Lang er forresten ingen ringere enn Mr. T, best kjent her hjemme for å være den svære fyren med hanekam i A-Team. Når han blir spurt i filmen om han hater Rocky, svarer han i kjent stil: «I don’t hate Balboa. I pity the fool».

Etter en fæl start, går det veien for Rocky når den gamle rivalen Apollo Creed blir treneren hans. Sleng på sangen Eye of the Tiger, og du har noe som ligner en klassiker.

Trivia:

Omkampen mellom Rocky og Clubber Lang er den eneste i serien som ikke går fulle 15 runder. Den ender etter tre.

Rocky IV (1985)

Rocky VS Ivan Drago

«We're never gonna fit into normal life — never - 'cause we're the warriors. And without a war to fight, a warrior may as well be dead too!"

Apollo Creed blir drept i bokseringen av et russisk, vandrende laboratorieeksperiment ved navn Ivan Drago (Dolph Lundgren). Når Rocky går i ringen mot ham, er det i et fyrverkeri av rødt, hvitt og blått og generell USA-patriotisme.

«Det er fristende å glemme hvor god originalen var», skrev Roger Ebert i Chicago Sun-Times, og sammenlignet filmen med en stivnet komiserie der ingen forandret seg, og de samme situasjonene dukker opp igjen og igjen.

Trivia:

Silikonbomben Brigitte Nielsen spilte kjæresten til Drago, men var forlovet med Stallone. De giftet seg kort etter innspillingen.

Rocky V (1990)

Rocky VS Tommy Gunn

I den femte, og mest forhatte Rocky-filmen av dem alle, finner ikke kampen sted i bokseringen. I stedet har Rocky mistet bokselisensen på grunn av hjerneskade etter kampen mot Ivan Drago, og har trent opp den unge bokseren Tommy «The Machine» Gunn. Når Gunn vender ryggen til Rocky, ender det hele opp i et gateslagsmål utenfor en pub.

«Det er som å se en av dine favorittslektninger dø», skrev BBCs kritiker. Rocky mister formuen og havner tilbake på gata der han startet. Men selv om regissør John G. Avildsen fra den første Rocky-filmen var tilbake, var det ingenting som kunne redde den femte installasjonen i serien.

Trivia:

Vi får vite at Rockys virkelige navn er Robert. Men «Robert Balboa» klinger likevel ikke særlig bra.

Rocky Balboa (2007)

Rocky VS Mason Dixon

Rocky Balboa er tilbake i nabolaget, hvor han driver en liten restaurant. Faktisk virker det som om de fire tidligere Rocky-filmene ikke har funnet sted, og den gode, slentrende stemningen fra originalen er tilbake.

Men den nye mesteren Mason «The Line» Dixon har ikke tenkt å la begravde hunder ligge, og vil ha en oppvisningskamp mot Rocky. Og som alltid, når det er snakk om «oppvisningskamper», foregår de på liv og død.

Trivia:

Kallenavnet til Mason «The Line» Dixon kommer fra landmålerne Mason og Dixon, som målte opp grensene mellom nord- og sør-USA på 1700-tallet.

KILDER: Internet Movie Database, Rottentomatoes.com, Totalrocky.com, Empire.