KRISTIANSAND: I oppvekststyrets møte tirsdag ettermiddag vil barnehagedirektøren gå inn for at den planlagte fellesferien avvikles slik det er planlagt.

Kun to barnehager skal holde åpent, nemlig Fergefjellet i sentrum og Auglandstjønn barnehage i Vågsbygd. I utgangspunktet skulle disse være forbeholdt barn og foreldre med særlige behov, eksempelvis familier hvor foreldrene arbeider i spesielle vaktturnuser. Dette punktet ønsker derimot barnehagedirektøren å fire på.

Nå skal alle som mener de har behov for plass også de tre siste ukene av juli, kunne søke plass i de to barnehagene som faktisk holder åpent.

— Få benytter seg av sommerbarnehage

Argumentasjonen fra barnehagedirektøren er at det erfaringsmessig er svært få foreldre benytter seg av sommerbarnehage, og at kun tre foreldre foreløpig har søkt om opptak til årets to sommeråpne barnehager.

— Vi i KrF kommer til å støtte dette forslaget i ettermiddag, sier leder av oppvekstsstyret, Lillian Frigstad til fvn.no.

- Men tror du ikke flere foreldre, som kan tenke seg sommerbarnehage, føler seg tvunget til å holde barna hjemme fordi hverken barn eller foreldre vil til en ukjent barnehage med fremmede omsorgspersoner?

— Jo, det har jeg forståelse for, men vi kan ikke støtte at vi bruker ressurser på å holde barnehager med minimal dekningsgrad åpent på bakgrunn av en slik tankegang, sier Frigstad.

Frigstad har heller ikke mottatt alternative forslag til vedtak før kveldens møte.

Også Frp, som gikk hardt ut mot den felles barnehageferien kommer etter hva fvn.no erfarer til å støtte forslaget i kveld.

— Dette er en god løsning, mener Frps Helene Bjerke Fredheim, som sitter i oppvekststyret for partiet.

Også gruppeleder for Frp i bystyret Tor S. Utsogn støttet forslaget.

— Alle barn skal ha ferie fra barnehagen. Det viktigste for oss har hele tiden vært at foreldrene skal ha valgfrihet for når denne ferien skal avvikles. Kommunen skal ikke kunne bestemme når folk skal ha ferie, og foreldrene skal slippe å dokumentere hvorvidt de behøver barnehagen i juli, sier Utsogn.

Frykter full stengning i 2010

Hverken Frigstad eller Bjerke Fredheim liker derimot at barnehageadministrasjonen også ønsker at bystyret skal endre kommunens barnehagevedtekter slik at det blir mulig å gjennomføre full stenging av alle barnehager sommeren 2010. Kommuneadvokaten fastslår nemlig at barnehagene kan stenges fullstendig kommende sommer, dersom avtalen mellom foreldrene og kommunen tillater dette . Dermed ønsker man nå kommuneadministrasjonen å få politikerne til å endre vedtektene, for å muliggjøre en full stengning i 2010 - for å spare penger.

I sakspapirene foran ettermiddagens møte skriver direktøren følgende:

«Innføring av sommerstengning av barnehagene (begrenset til 2 åpne barnehager i 2009 og alle stengt fra 2010) ble vedtatt av bystyret 11.12.2008 i forbindelse med bystyrets behandling av rådmannens forslag til handlingsprogram. (..) Kartleggingen av sommerbarnehagetilbudet i 2008 viser at 2 åpne sommerbarnehager sannsynligvis kan dekke etterspørselen i 2009, og at vedtektene for kommunale barnehager må endres i løpet av 2009 i tråd med bystyrets handlingsprogramvedtak for 2010.»

— Slik kan vi ikke ha det, og vi må finne alternative løsninger, sier Lillian Frigstad, og får støtte fra Bjerke Fredheim.

— Her må vi se på konsekvensene og finne andre løsninger, sier også hun.

- Søk uansett

Lene Gundersen Peersen leder av barnehageforeldreutvalget (Bafu), med møte- og talerett i oppvekststyret, sier alle foreldrene som behøver plass i sommer bør søke, selv om noen kanskje ikke liker tanken på å sende barna til en fremmed barnehage.

— Det er viktig at vi nå viser at det er behov for sommerbarnehage, slik at man ser at man ikke kan nedlegge tilbudet totalt kommende sommer, sier Gundersen Peersen.